![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Kilka dni temu kupiłem serwer ftp na którym jest zainstalowany Panel plesk posiadam w nim dostęp do systemu typu "bin/bash" chrooted. I teraz potrzebuje utworzyć nowe konto ftp wraz z użytkownikiem do niego przypisanym, czytałem na necie że jest to możliwe dzięki poleceniom bash? tzn dodaje te polecenia do pliku który jest odpalany przez crona i co jakiś czas plik jest skanowany i zostają tworzone nowe konta ftp wraz z użytkownikami ale nic konkretnego nie znalazłem i dlatego też zwracam się z tym problemem do Was. Jeżeli jest to możliwe prosił bym o wytłumaczenie co gdzie mam wpisać bo nie jestem za bardzo obyty w tych rzeczach a wyszło akurat tak że tego potrzebuję. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 23 Dołączył: 1.12.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W paneli nie masz takiej opcji?
-------------------- Tani hosting - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4/5.5/5.6 | MySQL 5.5 |
Hosting już od 49 zł rocznie! Domena pl do każdego pakietu! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory że tak późno odpowiadam ale nie miałem neta.
Oczywiście że mam w panelu taką opcję ale potrzebował bym tą opcje umieścić w skrypcie php jeżeli jest to możliwe? 0 pojęcia? może to być zrobione odpłatnie, chodzi mi tylko czy takie coś da rade zrobić bez większych problemów z uprawnieniami jakie posiadam na serwerze? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu masz kurs bash'a: http://www.linuxconfig.org/Bash_scripting_Tutorial
tu masz instrukcję zakładania konta ftp w linuksie http://www.cyberciti.biz/tips/linux-creati...th-vsftpds.html jeśli masz inny serwer niż vsftpd to poszukaj instrukcji dla niego. Kolejne instrukcje umieszczasz w skrypcie i koniec. Teraz tylko kwestia uruchomienia skryptu. 'Z palca', w cronie czy z php (exex(), system(), passthru()) Ten post edytował vermis 14.04.2011, 15:35:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli jest możliwe
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:53 |