![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 20.09.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chce stworzyć CMS, który byłby zbliżony trochę do wordpress`a. Przejżałem kilka CMS`ów (wordpress, Joomla, itp). Napotkałem się na problem związany z bazą. 1) Czy Baza w Joomli jest dobrze rozplanowana? Jest tam strasznie dużo tabel a w Wordpress jest tylko kilka a funkcjonalnością są podobne. 2) Czy w bazie umieszczać pewne ustawienia samego CMS`a, czy stworzyć tabelę związaną z CMS czy raczej lepiej to umieścić w plikach xml? Nie chcę żeby ktoś miał mi stworzyć plan bazy tylko natoczyć pewne przykłady, jakie rozwiązanie jest lepsze. Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Joomla to portal, a Wordpress to blog tak więc nie ma co porównywać.
2) XML jest bardziej przenośny i elastyczny, ale prostsze jest użycie bazy. Tabela settings [nazwa][wartosc] (choć troszkę nieoptymalne ze względu, że wartości mogą przybierać różne formaty - liczbowe, blob itp. i zwykle trzeba ustalić ten najobszerniejszy). -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 11:57 |