Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [jQuery][uploadify] - problem
Mariner

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mój problem jest zdaje się banalny. Nie wiem jak sprawić aby, po wybraniu uploadowanego pliku, i wysłaniu formularza, w zmiennej $_FILES znalazły się dane uploadowanych plików.
Na chwilę obecną, po uplowadowaniu plików (zapisują się w odpowiednim folderze - sprawdzalem) i wysłaniu całego formularza zmienna $_FILES wygląda tak:

1. (
  2. [file_upload] => Array
  3. (
  4. [name] =>
  5. [type] =>
  6. [tmp_name] =>
  7. [error] => 4
  8. [size] => 0
  9. )
  10.  
  11. )
  12.  

I nie wiem czy to ja gdzieś robię błąd, czy coś u mnie nie działa, czy po prostu tak ma być a ja tylko nie wiem jak w uploadify dostać się do danych uploadowanych plików.

Proszę bardzo o pomoc ewentualnie podpowiedź jak powinno się to obsługiwać. Dokumentację czytałem na tyle o ile znam angielski ale niewiele mi to dało.

nagłówek formularza :
  1. <script type="text/javascript" src="/formularz/uploadify/jquery-1.4.2.min.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="/formularz/uploadify/swfobject.js"></script>
  3. <script type="text/javascript" src="/formularz/uploadify/jquery.uploadify.v2.1.4.min.js"></script>
  4. <script type="text/javascript">
  5. $(document).ready(function() {
  6. $('#file_upload').uploadify({
  7. 'uploader' : '/formularz/uploadify/uploadify.swf',
  8. 'script' : '/formularz/uploadify/uploadify.php',
  9. 'cancelImg' : '/formularz/uploadify/cancel.png',
  10. 'folder' : '/formularz/uploadify/files/',
  11. 'removeCompleted': false,
  12. 'multi' : true,
  13. 'auto' : true
  14. });
  15. });
  16. </script>

kod formularza :

1. <form action="/formularz/formularz.php" method="post" enctype="multipart/form-data" id="form">
  2.  
  3. <fieldset id="creditor">
  4. ...
  5. </fieldset>
  6.  
  7. <fieldset>
  8. <legend>Załączniki</legend>
  9. <input id="file_upload" name="file_upload" type="file" />
  10. </fieldset>
  11.  
  12. <p><input type="submit" value="wyślij"/></p>
  13.  
  14. </form>

uploadify.php

1. if (!empty($_FILES)) {
  2. $tempFile = $_FILES['Filedata']['tmp_name'];
  3. $targetPath = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . $_REQUEST['folder'] . '/';
  4. $targetFile = str_replace('//','/',$targetPath) . $_FILES['Filedata']['name'];
  5.  
  6. // $fileTypes = str_replace('*.','',$_REQUEST['fileext']);
  7. // $fileTypes = str_replace(';','|',$fileTypes);
  8. // $typesArray = split('\|',$fileTypes);
  9. // $fileParts = pathinfo($_FILES['Filedata']['name']);
  10.  
  11. // if (in_array($fileParts['extension'],$typesArray)) {
  12. // Uncomment the following line if you want to make the directory if it doesn't exist
  13. // mkdir(str_replace('//','/',$targetPath), 0755, true);
  14.  
  15. move_uploaded_file($tempFile,$targetFile);
  16. echo str_replace($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'],'',$targetFile);
  17. // } else {
  18. // echo 'Invalid file type.';
  19. // }
  20. }
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Na chwilę obecną, po uplowadowaniu plików (zapisują się w odpowiednim folderze - sprawdzalem) i wysłaniu całego formularza zmienna $_FILES wygląda tak:

No własnie. Upload już zrobiłeś. Wysłanie formularza metodą ręczną już nie wysyła ci ponownie tego pliku.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Mariner

-----

Parametr 'auto' przestawiam na false, więc skrypt już nie uploaduje plików automatycznie na serwer przy wybraniu pliku.
Po wysłaniu całego formularza zmienna $_FILES pozostaje jednak w takim samym stanie jak poprzednio, jedynie uploadowane pliki nie pojawiają się w ogóle folderze pomimo że w divie queue była lista wybranych do uploadowania plików.
Może powinno się samemu napisać funkcję która dodaje automaczynie input "file" z danymi pliku do formularza po wybraniu danego pliku ?
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Po co więc stosujesz uploadify skoro plik i tak zamierzasz wysłać normalnie z formularzem?

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Mariner

-----

Co prawda nie jest to odpowiedź na mój problem ale chciałem użyć uploadify ponieważ daje możliwość fajnego dodawanie do formularza dowolnej ilość załączników co byłoby w zasadzie rozwiązaniem mojego aktualnego problemu ponieważ formularz jest wysyłany mailem i powinien mieć możliwość dodawania załączników.

Ale wobec tych problemów spróbuję zdaje się wykorzystać inną bibliotekę "SWFUpload". Z tego co się dowiedziałem przekopując cały dzień sieć w poszukiwaniu info na temat mojego problemu z Uploadify, to wielu ludzi skarży się iż jest to zawodne w podstawowej konfiguracji oraz nie działa pod niektórymi najnowszymi przeglądarkami jak zdaje się np. Opera 10.

Ten post edytował Mariner 6.04.2011, 18:34:25
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:09