![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem: w bazie muszę przechować zdjęcia z różnych grup (zdjęcia użytkowników, zdjęcia do artykułów i zdjęcia świeżo wgrane przez użytkownika). Wykombinowałem, że tabela wyglądała by tak: 1. id 2. nazwa_zdjecia 3. grupa (oznaczona nr 0, 1 lub 2) 4. id_dodatkowe Nazwa zdjęcia byłaby oczywiście wygenerowana przez sha1(). Pole id_dodatkowe zawiera numer do powiązania z innymi tabelami. Może zawierać np. id_użytkownika lub id_artykułu. I teraz pytanie: czy warto te wszystkie dane trzymać w jednej tabeli? Może lepiej zrobić 3 różne? Martwię się głównie o wydajność. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sweter) w bazie muszę przechować zdjęcia z różnych grup (zdjęcia użytkowników, zdjęcia do artykułów i zdjęcia świeżo wgrane przez użytkownika). Wykombinowałem, że tabela wyglądała by tak: 1. id 2. nazwa_zdjecia 3. grupa (oznaczona nr 0, 1 lub 2) 4. id_dodatkowe Nazwa zdjęcia byłaby oczywiście wygenerowana przez sha1(). Pole id_dodatkowe zawiera numer do powiązania z innymi tabelami. Może zawierać np. id_użytkownika lub id_artykułu. I teraz pytanie: czy warto te wszystkie dane trzymać w jednej tabeli? Może lepiej zrobić 3 różne? Martwię się głównie o wydajność. klasycznie postępując, powinieneś rozbić to na tabelę zdjęć, tabelę grup i tabelę relacji. czasem świadomie łamie się kanon, robiąc strukturę nieznormalizowaną. jakkolwiek byś nie postąpił, przy odpowiednim dobraniu kluczy, zacznij się zastanawiać co z wydajnością, jak będziesz miał przynajmniej kilkadziesiąt milionów rekordów. ps dlaczego nazwa zdjęcia to _oczywiście_ sha1? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO tu nie ma czego normalizować.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 14:37 |