![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
slabo sie znam na programowaniu obiektowym, ale udalo mi sie stworzyc klase, gdzie mam funcke polaczenia sie z baza i dodawania, edycji, usuwania. wyglada to mniej wiecej tak:
i to dziala ok. probowalem jednak funkcje con przerobic na konstruktor, zebym nie musial wpisywac ciagle tego $pdo = $this->con(); i zrobilem tak:
ale wtedy to nie dziala, a niby powinno automatycznie byc. jak to poprawic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Konstruktor nie może zwracać wartości, jego zadaniem jest zdefiniowanie niezbędnych danych początkowych potrzebnych do utworzenia egzemplarza obiektu i utworzenie samego obiektu. Od zwracania wartości są metody lub pola publiczne.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli nie da sie zrobic czegos takiego, ze z kazdym wywolaniem jakiejs metody w klasie automatycznie lacze sie z baza?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 12 Dołączył: 20.12.2009 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
w sumie to robilem podobnie
![]() a powie mi ktos jeszcze czemu tam jest protected $db; ? i tak sie tego nie uzywa potem chyba... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Modyfikatory dostępu to podstawy obiektówki, polecam poczytać na ten temat, w sieci jest mnóstwo informacji.
|
|
|
![]()
|
|
ok, juz chyba wiem
![]() a jeszcze takie zasadnicze pytanie - potrzebuje miec takie opcje jak laczenie z baza, dodawanie, edytowanie, usuwanie, pobieranie w 3 roznych wersjach. dlaczego lepiej do tego zrobic klase z metodami, niz normalne funkcje? takie dziwne pytanie, ale sie zastanawiam czy w ogole jest sens robienia klas, skoro latwiej jest zwykle funkcje |
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o programowaniu obiektowym.
|
|
|
![]()
|
|
czytalem, ale chodzi mi o ten konkretny przypadek, chyba mozesz napisac w paru slowach
![]() |
|
|
![]()
|
|
Co znaczy "ten konkretny przypadek"? Nie wiem czy i jak zamierzasz wykorzystywać w przyszłości swój kod, wprowadzając tylko nieznaczne modyfikacje poprzez nadpisanie kilku metod, zamiast ślęczenia nad setkami zmian w kodzie proceduralnym. Do takich mikro-zastosowań dla projektów tworzonych tylko dla siebie nie ma obowiązku stosowania obiektowego paradygmatu, ale nikt Ci tego nie zabroni. To jest zawsze subiektywny wybór i cienka granica, kiedy przejść na oop, a kiedy zostać przy procedurze. Sam musisz tę linię znaleźć. Przeczytaj chociaż ten artykuł na wiki. W tak skromnym tekście masz opisane niektóre zalety kodu obiektowego i jego przewagę nad strukturalnym, wystarczy zajrzeć, przemyśleć, zastanowić się. Dla mnie osobiście kod obiektowy:
- jest znacznie czytelniejszy - jest łatwiejszy w zarządzaniu i konserwacji, a co za tym idzie tańszy w utrzymaniu - ułatwia pracę grupową - cechuje się zupełnie odmiennym podejściem do programowania w porównaniu do kodu strukturalnego i ta inność jest bliższa rzeczywistości, która nas otacza - pozwala zaoszczędzić wiele czasu i pracy poprzez reusing - itp. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
dzieki za odpowiedz
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:33 |