![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki problem i pytanie czy to jest rozwiązywalne, opiszę o co mi chodzi:
plik nazywa się powiedzmy costam.php w innym katalogu znajdują się się różne pliki i między innymi plik o takiej samej nazwie powiedzmy w katalogu proba plik costam.php chciałbym żeby plik podstawowy sprawdził jak się sam nazywa a następnie sprawdził czy w katalogu proba znajduje się plik o takiej samej nazwie i zaincludował go, jeżeli nie ma takiego pliku to zostaje bez zmian można liczyć na pomoc?? chodziło by mi o gotowy skrypt, bo na temat php wiem bardzo mało ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP to nie całki po okręgu tylko prosty język - warto się tego poduczyć
![]() Coś takiego powinno być pomocne
Ten post edytował Mackos 6.04.2011, 15:05:16 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
łatwo Ci powiedzieć, że nie całki, dla mnie to żadna różnica ;[[
ale wracając do sedna, wpisałem coś takiego
o dziwo nie wywalił mi żadnego błędu (czysty ekran) ale też nie wyświetlił żadnego komunikatu ani też , bo chyba nie mógł nie includował pliku o takiej samej nazwie ;[[ to co tu taj jest nie tak?? a i jeszcze jedno czy w wypadku gdy nie ma pliku o tej samej nazwie może includować inny plik powiedzmy awaria.php z tego pliku co przeszukiwał ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aj fakt, ale wybaczcie pisałem z palca, ot zabrakło jednego 's'
![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
po wpisaniu poprawki skrypt wygląda następująco
natomiast na ekranie jest coś takiego Cytat Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /homez.323/............./20110406max.php on line 6 Twoj plik istnieje dlaczego aż tyle?? -linia 6 o której wspomina "ekran" to linia $stronka=end(explode("/", $stronka1)); - o co mu chodzi? i prosiłbym jeżeli możecie przerobić ten skrypt tak, żeby jeżeli jest plik o tej nazwie includował go, a jeżeli nie ma takiego to niech includuje inny np. brak.php PROSZĘ ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
niestety chyba jednak muszę się poddać, to tez nie działa
![]() dzięki za chęć pomocy ![]() |
|
|
![]()
|
|
a co chcesz dokładniej osiągnąć? co Ci nie działa, bo niestety dopiero zaczynam zabawe w bycie jasnowidzem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() wspominałem na wstępie ale może uzupełnię i skonkretyzuję plik nazywa się powiedzmy costam.php (jest to plik podstawowy) w innym katalogu znajdują się się różne pliki i między innymi plik o takiej samej nazwie powiedzmy w katalogu proba plik costam.php także tam występuje chciałbym żeby plik podstawowy sprawdził jak się sam nazywa a następnie sprawdził czy w katalogu proba znajduje się plik o takiej samej nazwie co on i zaincludował go, jeżeli w katalogu proba nie ma pliku o takiej samej nazwie jak podstawowy to inkluduje plik, który na pewno jest w katalogu proba powiedzmy że jest to plik awaria.php można liczyć na pomoc?? mam nadzieję, że dość jasno jak na moją wiedzę o php opisałem o co mi chodzi ![]() chodziło by mi o gotowy skrypt, bo na temat php wiem bardzo mało php |
|
|
![]()
|
|
Popraw to moje:
Druga sprawa sprawdź czy ścieżka którą wpisujesz jest poprawna bo aktualnie z tego co wpisałeś wychodzi że folder próba znajduje się w tym katalogu co stronka którą aktualnie wyświetlasz. Ten post edytował Mackos 6.04.2011, 23:14:23 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Oj wybacz troche edytowałem post zamin napisałeś
![]() Jeśli to co napisałem by nie dzialało to dodatkowo dodaj gdzieś wyżej zmienną ze ścieżka:
-------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
i przeglądarka napisała w 5 linii (if(file_exist("$sciezka")){) jest Cytat Fatal error: Call to undefined function file_exist() in.....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file_exists
Czytaj błędy i poprzednie Posty! Ten post edytował potreb 6.04.2011, 23:36:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki za to s
![]()
komunikat wyswietla ![]() a jak zrobić żeby includował ten plik, który jest w katalogu proba o tej samej nazwie?? a jeżeli takiego nie ma to awaria.php
pełny sukces, zamiast awaria wziąłem inny plik ale bez różnicy ![]() DZIĘKUJĘ ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:11 |