![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Skąd: ta pewność? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w praktyce stosuję takie oto rozwiązanie, jeżeli chcę nadać odpowiedni odstęp od krawędzi komórki np: tekstowi po 5px z każdej strony, to muszę zastosować zagnieżdżenie diwów w którym jeden z nich ma z góry określony rozmiar. Bez takiego rozwiązania zamiast odstępu tekstu mamy efekt uboczny w stylu powiększenia się również diva... Przykład: 1: <article> 2: <secton> zagnieżdżenie i wszystko działa cacy, tekst ma odpowiedni odstęp a komórka zachowała pierwotny rozmiar. Teraz ciemna strona mocy kodowania... chciałem nadać paddnig w menu, cóż kombinuję już od godziny co by tu zrobić aby ul a:link, ul a:visited po nadaniu padding rozmieścił odnośniki w zakresie z góry założonemu rozmiarowi komórki, jak na przykładzie artykułu. Może mam sklerozę albo nie pamiętam co źle robię.
i css
Ten post edytował Bellum 5.04.2011, 16:00:08 -------------------- C++ mie pokonało ale z PHP walczę jak mogę!
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci tak:
margin + padding + width = constant Innymi słowy, jeżeli chcesz zwiększyć margin, lub padding, ale zachować width stałe to musisz go zmniejszyć o tyle ile zwiększył łącznie te dwa pierwsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2010 Skąd: ta pewność? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci tak: margin + padding + width = constant Innymi słowy, jeżeli chcesz zwiększyć margin, lub padding, ale zachować width stałe to musisz go zmniejszyć o tyle ile zwiększył łącznie te dwa pierwsze. Mam to na końcu języka mówiąc potocznie, przeglądam teraz jakiekolwiek darmowe szablony zaglądam w ich arkusze stylu i nic, nikt tego nie stosuję? Najczęściej widzę jakieś wstawione obrazki przed link by miał on odstęp od lewej krawędzi i nadany w padding 9px 0 gdyż z lewym i prawym, już zaczynają się jazdy... @edit Już sobie poradziłem, zwiększając padding redukujemy jednocześnie width w ul i ul a:link, ul a:visited. Tak jak pisałeś, myślałem, że jest jakieś inne jeszcze rozwiązanie :/ Ten post edytował Bellum 5.04.2011, 16:41:33 -------------------- C++ mie pokonało ale z PHP walczę jak mogę!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 29.03.2011 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci tak: margin + padding + width = constant Innymi słowy, jeżeli chcesz zwiększyć margin, lub padding, ale zachować width stałe to musisz go zmniejszyć o tyle ile zwiększył łącznie te dwa pierwsze. jeslu uzywasz margin to rozmiar się nie zwiększa więc nie musisz go pomniejszać o wartość margin natomiast wartosc padding odejmujesz od wartosci width -------------------- http://szkolahtml.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 3 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozmiar samego div'a się nie zwiększy, ale zwiększy się obszar zajmowany przez div'a. Dla menu ma to ogromne znaczenie, wtedy więc trzeba zrobić dokładnie jak pisałem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:31 |