![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam nastepujacy problem. mianowicie w php 4 przyzwyczailem sie do przekazywanie zmiennych pomiedzu stronkami w standardowy sposob : np. strona.php?action=1 i na stronie docelowej calkowicie widzialem zmienna action: print $action; Gdy zainstalowalem sobie php 5 okazalo sie ze na stronach docelowych zmienne przyklejane do URLa nie sa widoczne tak jak bylo wczesniej a jedynie w taki sposob: print $_GET[action]; Nie wiem czy ja mialem zle przyzywczajenie czy co - bo teraz jest problem ze wielu stronach musze troche pozmieniac Czy moze jest jakas opcja w php.ini pozwalajaca na prznoszenie zmiennych w pierwszys sposob ![]() Pozdawiam i dzieki za rade |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2004 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czy ja mialem zle przyzywczajenie
To prawda - złe i niebezpieczne przyzwyczajenie. Cytat Czy moze jest jakas opcja w php.ini pozwalajaca na prznoszenie zmiennych w pierwszys sposob
![]() Jest: register_globals = On Ale nie radziłbym tak tego ustawiać. Pisanie skryptów w taki sposób już dawno wyszło z 'mody'. Lepiej pozmieniać wszystkie skrypty. Aha... Cytat $_GET[action];
Radziłbym wpisywać: $_GET['action']; albo $_GET["action"]; -------------------- Env: Aurox Linux 9.2 ][ Apache 2.0.49 ][ PHP5-RC3 ][ SQLite ][ Quanta+ 3.1.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przeniesione: PHP5 => php Poczatkujacy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Lepiej pozmieniać wszystkie skrypt"
To zalezy co rozumiesz przez zmiane bo ja w starych skryptach zrobilem only extract( $_GET ); na poczatku pliku ... nie jest to idealne wyjscie ale jedyne z tego co wiem jesli skrypt trafia na restrykcyjniejszy serwer a w samym skrypcie nie chce sie zbyt grzebac. -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 199 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2003 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ja tez bym skrypty pozmienial bo bardzo mocno spada bezpieczenstwo przesylania danych
-------------------- <b>Aktualnie:</b> Blog version 1.0 (www.blog.sej.pl) [b] lllllllll 100%
[b]Dodatki: lll |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 15:00 |