![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem jak przeskoczyć domyślam się prostą rzecz a mianowicie mam coś takiego
Nie chcę budować oddzielnego selectu tylko do sumowania dwóch rekordów. Robię sobie taki system głosów do artykułów plus i minus do kolumny glos_plus zapisywane są głosy + a do kolumny glos_minus - danego artykułu i to działa. Mam problem z sumowaniem dwóch kolumn ![]() Widziałem na forum Podobny temat na tym forum ale czy jest możliwość zrobienia tego bez oddzielnego selecta? Ten post edytował lukaszk 5.04.2011, 11:44:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jaki oddzielny SELECT? Nawet w linku co podałeś nie ma żadnego oddzielnego selecta
Poza tym jeśli nie chcesz tego robić w mysql to nie umiesz do siebie dodać dwóch liczb? No bez przesady.... $suma = $wiersz['glos_minus'] + $wiersz['glos_plus']; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie rozumiem.
Co to znaczy sumować ? zakładam że masz tabelę typu : -id -nazwa (...) -glos_plus -glos_minus I w dwóch ostatnich kolumnach przechowujesz ilość głosów na "tak" i na "nie" Jak ktoś głosuje, to po prostu zwiększasz wartość o 1. Dobrze rozumiem ? I teraz... jak chcesz to sumować ? chcesz mieć bilans głosów jak na yt ? Jeśli tak to wykonaj działanie plusy-minusy= bilans. Wątpie bym dobrze Cię zrozumiał, więc proszę o dokładniejsze wytłumaczenie. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 26 Dołączył: 9.01.2011 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masakra nie wiedziałem że to takie proste
![]() Dziękuję za pomoc ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:20 |