![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Napisałem sobie prosty system, bym mógł dodawać jako admin newsy z poziomu WWW. Newsy zapisują się do bazy:
id_news - ID Newsa temat - Treść tematu data_dodania - Data i czas kto_dodal - Admin dodający tresc - Treść Newsa Wszystko działa, zrobiłem sobie formularz, wypełniam ,wysyłam, wszystko działa elegancko. Ale jak mogę zrobić, bym kliknął "Edytuj" i dany News edytował z poziomu WWW bądź usuwał go "Usuń". Jak mogę pobrać ID tego z poziomu WWW? Jak dorobić do tego paginację? Np. 4 Newsy na stronę? I reszta na następnej. Ten post edytował GoldeNx3 4.04.2011, 23:01:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do edycji potrzebne bedzie pobranie listy newsow z ich id, przekazanie ich w linkach do edycji newsow. Na stronie edycji pobierasz newsa wedlug przekazanego id i wczytujesz dane do pol formularza. O paginacji jest pelno w sieci, poszukaj.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra. pobiore te id z bazy ale potem jak wygenerować te linki i edytowac? mógłbyś jakoś naprowadzić bardziej?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Generujesz linki np. w postaci index.php?edytuj=1 (gdzie 1 to numer ID newsa). Po kliknięciu sprawdzasz czy zmienna $_GET['edytuj'] została ustawiona (czy ktoś kliknął w link), jeżeli tak to: pobierasz wszystkie dane z bazy o tym newsie, do formularza (takiego jak przy dodawaniu) wczytujesz te dane np. wyświetlając je w value. Otrzymasz już wypleniony formularz, który pozostaje Ci edytować. Procedura zapisu to zwyczajny UPDATE danych w bazie.
|
|
|
![]()
|
|
Mam to zrobić za pomocą
Kod <form action="news_edit.php?id=id_newsa" method="get"> ? A co ma być w pliku news_edit.php?
Ten post edytował GoldeNx3 5.04.2011, 13:21:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ajj nie. Tworzysz normalnego linka
i na stronie index.php obsługujesz wywołanie $_GET['edit']. W pliku index.php stawiasz np. warunek:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 29.03.2011 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit_form.php
edit.php
przycisk edit delete.php
przycisk delete Prosta Paginacja Ten post edytował webfreak 5.04.2011, 18:40:16 -------------------- http://szkolahtml.pl
|
|
|
![]()
|
|
No dobra, a czemu moje nie działa:
Gdy wchodzę na link strona.pl/sklep/admin/news_edit.php?id=nr_newsa Gdy kliknę "edytuj", to pisze, że z edytowało, ale wpisu nie zmienia, czemu? @@EDIT: Udało się, string w bazie trzeba podać pojedynczym cudzysłowem ; D Ten post edytował GoldeNx3 5.04.2011, 21:32:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:44 |