![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Postów: 0 Pomógł: Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Mam do Was takie pytanko. Robię sobie prosty skrypcik w php w połączenie z baza mysql. Jest sobie formularz w ktorym jest radio button o nazwie plec z dwoma mozliwościami kobieta i mezczzyna. Ponizej mam zwykle dwa inputy w ktorych wpisuję imie i nazwisko. I głównym celem jest takie coś by zależnie co zaznaczyłem w radio butonie, to wartości inputów, żeby mi się zapisywały w bazie danych w dwu osobnych tabelach: kobiety i mezczyzni. No i zroziłem taki skrypt: [php:1:1ae26dab86]<?php $mysql=mysql_connect('localhost', "", "") or die ("brak polaczenia"); $baza = mysql_select_db("tomasz") or die ("Nie można polaczyc z baza"); $query = if($plec="kobieta") echo("INSERT INTO `tabela1` (`id`, `imiono`, `nazwicho`) VALUES ('', '$imie', '$nazwisko')"); else echo("INSERT INTO `tabela2` (`id`, `imiono`, `nazwicho`) VALUES ('', '$imie', '$nazwisko')"); $result = mysql_query ($query); /*while ($wiersz=mysql_fetch_array($result)) { print ($wiersz[id].' '.$wiersz[imiono].' '.$wiersz[nazwicho]."<br>"); }*/ ?>[/php:1:1ae26dab86] Problem jest w linijce if($plec=="kobieta") wyskakuje, że tu ejst jakiś błąd, tylko nie wiem gdzie, czy jakiegoś nawiasu brakuje czy co? Próbowałem wielu rzeczy i zima. Może mógłbym ktoś z Was mi doradzić? Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:40 |