![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam jak przystało na przedszkolaka dla mnie nierozwiązywalny problem, a dla Was pewnie podstawowa rzecz
tym razem może opiszę o co mi chodzi na konkretach (IMG:style_emoticons/default/php.gif) mam parę plików powiedzmy cos2ania.php; haha2ania.php; bartek26.php; polonez_bartek26.php .......... itp. staruję jakąś stroną na, której powiedzmy mam odnośniki pliki bartka; pliki ani, ....... po kliknięciu na odnośnik "pliki bartka" wędruję na stronę np. bartek.php gdzie są includowane wszystkie pliki gdzie w nazwie występuje ciąg znaków bartek26, czyli mają one różne nazwy gdzie przed ciągiem bartek26 występują różne znaki oraz możliwe, że i za tym ciągiem też występują różne znaki, może to być różna ilość znaków da się coś takiego zrobić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) proszę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/co_jest.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... Chodzi ci o wczytanie wszystkich plików w danym folderze, których nazwy spełniają dane kryteria?
Jeżeli tak, poczytaj o I/O i wyrażeniach regularnych (pętla też) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie potrzebujesz nawet regularnych do tego.
1) Wczytaj pliki z folderu 2) Zrób pętle po plikach, w której 3) sprawdź, czy w nazwie pliku jest login usera, zamiast regularnych wystarczy czy strstr chociażby. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wczytanie wszystkich plików w danym folderze, których nazwy spełniają dane kryteria? chodzi mi o to i to rozumię (IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png) Cytat Jeżeli tak, poczytaj o I/O i wyrażeniach regularnych (pętla też) - tego nie bardzo (IMG:style_emoticons/default/co_jest.gif) a nie mógłbyś napisać jakiegoś prostego skrypta?? lub miejsca gdzie taki można znaleźć? litości, właśnie dlatego piszę w przedszkolu (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) a no i chyba ważna informacja, nie chodzi o to, żeby to było generalnie w jakiś bazach danych - coś prostego, skutecznego, co nie można spaprać (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zrobiłem plik kwiecien.php
utworzyłem parę plików gdzie występował ciąg 201104 wgrałem je do katalogu kw który jest w tym katalogu co plik kwiecien.php i dostałem komunikat Fatal error: Call to undefined function: scandir() in ......../wydarzenia/kwiecien.php on line 4 (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A którą masz wersję php'a? scandir() jest dostępna od wersji 5.0
|
|
|
![]()
|
|
twierdzą że na serwerze są php od 4 do 6
|
|
|
![]()
|
|
No to ty jesteś w tej pechowej liczbie posiadaczy php 4, więc albo zmienią ci na piątkę, albo tu masz 'implementacje' scandir() dla 4
http://forums.powweb.com/showthread.php?t=56604 |
|
|
![]()
|
|
a gdzie tutaj trzeba wpisać poszukiwany ciąg znaków bo katalog to chyba w $dir="kw/" - czy tak? |
|
|
![]()
|
|
Cytat tu masz 'implementacje' scandir() to oznacza, że kod robi to, co funkcja scandir(). Teraz musisz jedynie połączyć to, co masz, z tym co napisałem wcześniej. Ten post edytował bastard13 4.04.2011, 21:26:16 |
|
|
![]()
|
|
spróbowałem to skleić ale pominę milczeniem ile błedów mi wypisała przeglądarka (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif)
czy mógłbyś to skleić, żeby to miało sens?? proszę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie, ale jak pokażesz co napisałeś i wkleisz błędy, które zwróciła ci przeglądarka, to chętnie pomogę.
|
|
|
![]()
|
|
tylko się proszę nie smiać (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif)
no i błędy (mało wierszy jest bez nich (IMG:style_emoticons/default/businesssmiley.png) Warning: opendir(/tmp) [function.opendir]: failed to open dir: Permission denied in /homez.323/................/wydarzenia/kwiecien.php on line 5 Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in /homez.323/................/wydarzenia/kwiecien.php on line 6 Warning: sort() expects parameter 1 to be array, null given in /homez.323/................/wydarzenia/kwiecien.php on line 10 Warning: rsort() expects parameter 1 to be array, null given in /homez.323/................/wydarzenia/kwiecien.php on line 12 Fatal error: Call to undefined function: scandir() in /homez.323/................//wydarzenia/kwiecien.php on line 14 (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) (IMG:style_emoticons/default/dostal.gif) |
|
|
![]()
|
|
translate.google.pl
W błędach masz wszystko napisane, wystarczy, że przeczytasz ze zrozumieniem. Fatal error ci wyskakuje, ponieważ nadal masz wywołanie scandir(). |
|
|
![]()
|
|
pewnie jakbym się na tym znał to bym przeczytał ze zrozumieniem (IMG:style_emoticons/default/arrowheadsmiley.png)
na szczęście wymusiłem php5 i ten Twój skrypt działa teraz bez problemu dzięki (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif) Panowie proszę o szybką pomoc wczoraj ten skrypt działał a dzisiaj kicha, biały ekran nawet nie wyskakuje żaden błąd
jeżeli ten plik umieszczę w katalogu tym samym co szukane pliki to działa wtedy 'kartki/' zamieniam na '.' czy coś poknociłem z katalogiem (kartki) czy jakiś inny bubel?? Ten post edytował 1slimak 7.04.2011, 23:47:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 03:01 |