![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie. Czy jest to w ogóle możliwe i jak można połączyć się z 1 skryptu do bazy danych na innym serwerze? Sytuacja maluje się tak:
Mam serwer A i serwer B. Na jednym jest jedna strona A, na drugim druga B. Chciałbym aby ze strony A można było się połączyć z bazą danych B i pobrać zawarte tam dane. Zwykłe wywołanie mysql_error sypie błędami, a dość mi to potrzebne. Jak to można załatwić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz tworzyć ile chcesz połączeń:
Problelem może być to, że niektóre hostingi nie pozwalają na łączenie się zdalne z innego serwera. Tzn że akceptują tylko połączenia localhost z bazą danych. Musisz zdobyć poprawne adresy tych baz danych z którymi zamierzasz się łączyć. Najlepiej zapytać administratora, jeśli korzystasz z dzielonych prostych hostingów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
korzystam w obydwu przypadkach z darmowych hostingów więc jak mniemam nie da się tego zdalnie połączyć? Kurcze, trochę niedobrze...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc nie da się zdalnie połączyć... ;] Takie są darmowe hostingi zwykle. ;]
Napisz sobie jakieś webapi jeżeli nie ma zbyt dużo tych danych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może sprawdź czy mysqli_connect zamiast mysql_connect , się połączyć powinno bez problemu bo przy każdym mysqli_query podajesz link do bazy, a przy mysql_query wybiera połączoną bazę , bądź co bądź mysqli jest zalecane w każdym przypadku (nowsze szybsze itd.)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a przy mysql_query wybiera połączoną bazę Najpierw zajrzyj do manuala i poczytaj o parametrach jakie przyjmuje ta funkcja , bądź co bądź mysqli jest zalecane w każdym przypadku (nowsze szybsze itd.) W każdym przypadku? A ja np. wolę PDO, też jest nowsze, dodatkowo ma filtrację odpowiednią. Co do szybkości proszę poprzeć. Ten post edytował fifi209 3.04.2011, 21:47:18 |
|
|
![]()
|
|
tak tylko, że to są rozwiązania obiektowe, czego ja wolę na razie nie dotykać bo nie ogarniałem jeszcze tego tematu i prawdę mówiąc obawiam się obiektówki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Cytat Napisz sobie jakieś webapi jeżeli nie ma zbyt dużo tych danych. możesz sprecyzować? Nie bardzo rozumiem. A danych jest na jeden warunek "SELECT * FROM tabela ORDER BY date DESC"; ot i co. |
|
|
![]()
|
|
Skrypt dzięki któremu będziesz mógł pobrać dane z zewnętrznego serwera.
Skrypt z serwera A otwiera skrypt z serwera B i odbiera odpowiedź (dane). Dane mogą być w postaci zserializowanej tablicy patrz serialize ew. var_export ew. jako generowany dynamicznie plik .xml ew. w postaci JSON patrz json_encode |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw zajrzyj do manuala i poczytaj o parametrach jakie przyjmuje ta funkcja W każdym przypadku? A ja np. wolę PDO, też jest nowsze, dodatkowo ma filtrację odpowiednią. Co do szybkości proszę poprzeć. Miałem na myśli wyższość mysqli_ nad mysql_ . mysqli obiektowe?
|
|
|
![]()
|
|
hmmm... no możliwe, będę to musiał sprawdzić. a teraz tak mi wpadło do głowy (nie sprawdzałem) czy takie coś by wypaliło :
przy dodawaniu czegoś tam do bazy na serwerze A zapisywać odpowiednie dane do pliku tekstowego, a na serwerze B odpalać regularnie (np. co godzinę od 14-24) skrypt z wykorzystaniem funkcji ftp_ i pobierać sobie ten plik z ftp serwera B? Może głupio myślę, ale to o czy piszesz fifi209 to dla mnie na razie magia i szukam zamienników na 'mój rozum' (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Równie dobrze mógłbyś sprawdzić czy twój serwer obsługuję cUrl'a i na drugim serwerze za pomocą odpowiedniego GET obsługiwać mysql i zwracać, działać by to mogło powoli ale problem byłby rozwiązany całkowicie.
|
|
|
![]()
|
|
nekopata a po co w to mieszać curl? Zwykły file_get_contents wystarczy + to co pisałem wyżej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:55 |