![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, jakie elementy brac pod uwage przy tworzeniu sesji?
- login - ip - np dane przegladarki wystarcza, zeby tak latwo nie mozna bylo jej ukrasc? wystarcza? a co z cookie, zeby mozna bylo pamietac sesje? jak to mozna zrobic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej poczytaj o sesjach na google... bo pleciesz 3x3
ps. to co chcesz trzymać w sesji zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i nie ma nic wspólnego z zabezpieczeniami [chyba, że trzymasz tam login i hasło ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sesji wystarczy trzymac jej id:) co jest z reszta domyslne. Jak masz id sesji to mozesz zrobic wszystko. Jezeli chodzi o uzytkownika to wystarczy w sesji trzymac jego identyfikator z bazy i gdy bedzie chcial odwiedzic strone to pobierzesz z bazy jego dane na podstawie jego identyfikatora
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to gdzie moge poczytac o tworzeniu dobrych sesji razem z ciasteczkami? ma ktos moze jakis dobry tutorial?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w php sesje domyslnie sa tworzone na ciasteczkach
session_set_cookie_params () - ustawia parametry ciasteczka "sesyjnego" Jestem zdania, ze nie ma sensu odkrywac kola na nowo, wiec jezeli znasz OOP to pobierz sobie jakies frameworki php'owe i zaczerpnij z nich wiedze, kazdy framework liczacy sie na rynku ma obsluge sesji i uzytkownikow. Co do dobrej sesji to nie ma czegos takiego, sesja jest i juz, nie moze byc dobra ani zla. Mozna z niej jedynie zle korzystac ladujac do niej wszystko co sie da, zamiast zapisywac to w bazie |
|
|
![]()
|
|
nawet nie slyszalem o czyms takim jak session_set_cookie_params () bo wszelkie poradniki jakie przegladalem to byly albo bez ciasteczek, albo ze zwyklym setcookie.
czyli jak to mam zrobic? wygenerowac jakies ID sesji, zapisac je do ciastka, a potem odczytywac? tylko nie wiem jakby to mialo dzialac w ogole. a co do frameworkow to sie bawilem w Symfony i tam sesji nie widzialem, a nawet jak byla to i tak nic nie zakapuje z tego jak to jest tam zrobione http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje tutaj jest wlasnie o tym pobieraniu IP i nazwy przegladarki, wiec o to mi chodzilo. wytlumaczy mi ktos jak to dziala?
jest tam cos takiego jak session_regenerate_id(); tak po prostu wpisane i do niczego nie przypisane, czyli generuje sie tam po prostu session_id(); ? a jak teraz zrobic z ciastkami, zeby to dzialalo? zapisuje do ciastka przez session_set_cookie_params to session_id czy co? chodzi mi zeby zrobic pamietanie logowania nie wierze ze tyle osob na forum i nikt nie wie jak to zrobic, zeby ciastka pamietaly sesje... nie chce gotowego rozwiazania, tylko naprowadzenie jak to rozwiazac, albo chociaz prosty tutorial |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Manual już nie działa?
|
|
|
![]()
|
|
dziala, ale nie moge tam znalezc jak to polaczyc. wiem jak tworzy sesje i ciasteczka, ale nie wiem jak zrobic, zeby pamietalo. to chyba nie problem w kilku slowach napisac jakby to mialo wygladac?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 2 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.otworz sesje
Napisz sobie formularz logowania, po kliknieciu zaloguj sprawdz czy login i hasło z formularza zgadza z tym z bazą jesli tak do zmiennej sesyjnej przypisz odpowiedni id uzytkownika zalogowanego ( $_SESSION['id']) i na kazdej stronie podstronie zaczynaj session_start i sprawdzaj czy istnieje $_SESSION['id] jeśli tak to znaczy ze masz zalogowanego uzytkownika i moze przeglądać strone jeśli nie to wyswietl formularz logowania by mógł sie zalogować. |
|
|
![]()
|
|
no dzieki, ale to akurat umiem zrobic. mi chodzi o sama kwestie ciastek. chce zeby po zaznaczeniu ZAPAMIETAJ zrobic jakies ciastko, ktore pamieta ta sesje np 5 dni, ale nie wiem co do tego ciastka zapisac, a potem nie wiem jak to odczytywac
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh
1. Tworzysz ciastko, dajesz jakieś tam unikalne id i ważność ustawiasz time() + [jakiśtamokres] 2. zapisujesz do usera ten id 3. przy każdym odczycie obsługujesz |
|
|
![]()
|
|
no i wlasnie nie wiem jak zrobic ten punkt 2 i 3.
2 jak zapisuje do usera? chodzi o setcookie, czy mam zapisac w bazie? 3 a to jak rozegrac, skoro mam sesje i ciastka? najpierw mam porownac ciastka i jesli ciastko jest to potem mam pobrac ID z ciastka i zamiast session_regenerate_id mam przypisac do aktualnej sesji? tylko jak? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:56 |