![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z tym aby poprawnie zakodować polskie znaki :
Odczytuje zmienną Kod $file_name = $_FILES['userfile']['name']; Na stronie mam kodowanie utf-8 . Po zapisaniu plików na serwerze mam chińskie znaczki ludowe zamiast polskich ogonków. Jak zakodować znaki zapisują je na serwerze ? Zmienna $file_name poprawnie wyświetla znaki na stronie. Problem jest tylko z zapisem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz to dokładniej opisać
![]() wrzuć to w notepad++ wejdź w format i zmień na utf-8. Popraw krzaki jeśli się pojawią po zmianie na utf-8 - czyli wszystkie znaki w notepad muszą wyświetlać się poprawnie. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Storna zapisana jest jako utf-8 i odczytywana jest w utf-8 . Edytor mam dobrze skonfigurowany.
meta również mam na utf-8 Znaki na stronie w podglądzie : Zmienna $_FILES : Kod Array ( [userfile] => Array ( [name] => To jest małe śliczne i błszące żółte autko.jpg [type] => image/jpeg [tmp_name] => /tmp/phpJm6Wwl [error] => 0 [size] => 3004 ) ) [code] Tak więc na stronie mogę wyświetlić zmienną tak: $file_name = $_FILES['userfile']['name']; echo $file_name; [/code] Też nazwa wyświetli się poprawnie. Natomiast sam zapisany plik wygląda jak chińskie znaczki ludowe. sprawdzam przez FTP jak zapisał się plik i efekt jak widać.: To jest małe śliczne i błszące żółte autko.jpg Ponawiam pytanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
w nazwach plikow nie uzywa sie polskich znakow, przy uploadzie zmieniaj nazwy lub wycinaj takie znaki. Znakow specjalnych i spacji tez nie powinno byc
Ten post edytował ciekawskiii 3.04.2011, 11:58:02 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Kod w nazwach plikow nie uzywa sie polskich znakow, przy uploadzie zmieniaj nazwy lub wycinaj takie znaki. Znakow specjalnych i spacji tez nie powinno byc Ta jasne. Dziwne tylko, że np. na o2.pl , wp itd wszędzie są załączniki z polskimi znakami. Na razie zrobiłem własny koder i enkoder znaków i koduje sobie znaki przez swoją funkcję. Ale wiem, że można to zapisać z polskimi znakami od razu śćń .itd kiedyś gdzieś to już robiłem komuś. Tylko nie mogę dogrzebać się do tego jak kodowałem znaki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
nie napisalem, ze nie mozna tylko, ze sie raczej nie uzywa, co z tego jak będziesz miał polskie litery a jak ktoś wrzuci plik z innymi literami ĺéýěäř to juz sie pokrzaczy. No chyba, ze tylko Ty bedziesz uploadowal te pliki
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
No właśnie po to szukam rozwiązania na to kodowanie, żeby europejskie znaki wchodziły i nasze polskie ogonki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:52 |