![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2007 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
Witam jak powiną wyglądać instrukcja if do zastosowania takiego kodu
wysyłam $_POST o treści 0, skrypt sprawdza w bazie danych w tabeli numer czy istnieje 0 jesli tak to dodaje +1 czyli wychodzi $_POST 1 a następnie dodaje mowy rekord do bazy danych.
Czy dobrze rozumiem ? prosił bym o poprawę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 5 Dołączył: 4.08.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co za bzdurę żeś napisał? musisz coś mieć za post[ok] np. : Co to ma być? Jeśli $_POST['ok'] jest pustym stringiem to wykonaj ?
EDIT: 1. Kwietnia ![]() ![]() Ten post edytował sadistic_son 31.03.2011, 23:26:00 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
Kod $sprawdzenie = skrypt sprawdzenie czy jest w tabeli numer = 0 if($sprawdzenie == 0) { // jeśli tak dodaje +1 // i jesli ok update bazy } else { echo 'error'; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 3 Dołączył: 3.04.2007 Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
jak jest komenda na update ostatniego rekordu dodanego do tabeli ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id ostatnio dodanego wpisu -> mysql_insert_id.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
dzięki
mam problem z update ostatniego rekordu, kod nie działa poprawnie ponieważ nie updejtuje ostatniego rekordu tylko jeden prze a zapytania ORDER BY id ASC LIMIT -1 nie można dać jest inne tego typu zapytanie ?
Ten post edytował icetab 31.03.2011, 23:55:04 |
|
|
![]()
|
|
Zakładając, że chcesz updatować ten rekord który dodajesz do bazy w 3 linijce to zrób tak:
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:17 |