![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie pytanie... Robię panel logowania, podczas którego pobierane są prawa użytkownika i przypisywane w zależności od wyboru "zapamiętaj mnie" do sesji lub ciasteczek... Gdy jestem już zalogowany prawa mam przypisane do zmiennej $user['rights'] która ma wartość taką jak $_COOKIE['rights'] lub $_SESSION['rights']... Podczas przechodzenia do panelu administratora sprawdzam prawa za pomocą takiego kawałka kodu
I moje pytanie czy takie coś jest bezpieczne? Czy da się nadpisać jakoś ciasteczka lub sesje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciasteczko kazdy moze Ci wyslac jakie chce
sesja generalnie opiera sie na specjalnym identyfikatorze ktory jest trzymany w COOKIE, albo przesylany w GET - osoba kradnaca musi znac dodatkowo ten prawidlowy identyfikator sesji najlepiej poczytaj wiecej i o jednym i o drugim a dlaczego trzymasz w sesji lub ciasteczku, a nie po prostu w sesji ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 7 Dołączył: 22.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesja wygasa po zamknięciu przeglądarki?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O zabezpieczeniach była już masa tematów - poszukaj na forum. Sam używam tylko ciach lub tylko sessji - nigdy nie mieszam obydwu bo czasami wychodzą takie ^&*&*, że głowa mała (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Podczas logowania nadaj użytkownikowi jego unikalny identyfikator - np.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i zamiast używać eregi, które według manuala:
Cytat Ta funkcja jest PRZESTARZAŁA od PHP 5.3.0. Używanie tej funkcji nie jest zalecane. używaj lepiej preg_match, strstr lub strpos.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:45 |