![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę własny cms i kiedy zacząłem pisać panel administracyjny napotkałem na problem edycji mojego wcześniejszego config.php który wyglądał tak
Myślałem nad konfiguracją w bazie danych, jednak dane do serwera mysql też muszę gdzieś przechowywać, wiec zna ktoś bezpieczny sposób przechowywania takich danych na serwerze bądź edycji mojego. (próbowałem już wczytywania pliku) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tak jak masz powinno być w miarę bezpiecznie, tylko usuń ten plik z głównego katalogu, lub ukryj w katalogu z htaccess, ktory zabrania czytania, tak by nikt nie miał do niego jawnego dostępu. Interpreter przy jego wywołaniu i tak powinien wyświetlić pustą stronę, ale nie ma co kusić losu, bo gdyby interpreter się wysypał to pokaże wszystkim to jako zwykły tekst
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie wiem ze ten sposób jest bezpieczny ale jak poprzez inny skrypt edytować te dane z panelu? Próbowałem odczytać jako plik (fopen i fread) ale kod nadal jest wykonywany i nic nie mogę podmienić linijek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może zainteresuj się np. xml czy YAML (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
a gdybym użył normalnego pliku i w htaccess zablokował jego dostęp. Czy to wystarczy do dobrego zabezpieczenia?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 12 Dołączył: 20.12.2009 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy, zawsze możesz użyć plików .ini i funkcji parse_ini_file()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 2 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo bazę danych ,będziesz miał możliwość zmian przez php (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo bazę danych ,będziesz miał możliwość zmian przez php (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) .ini nie można edytować z pomocą php? Ten post edytował fifi209 1.04.2011, 13:21:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej jest przetrzymywac w bazie i podczas zapisue generować plik.
Nie będie to obciążało bazy za kadym razem jak bedies chciał pobrać dany parametr. Trzymaj je w tablicy $cfg[], będziesz miał mozliwośc ogarnięcia wszystkiego, edziesz mogl sobie wylistowac wszystkei parametry. Ustawienia dla administracji, nie używane na stronie trzymaj w innym pliku i w tablicy np $cfg_admin[] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:49 |