![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie, jak zrobić trzy kolumny, które będą się dostosowywały do wysokości najwyższej i będzie to poprawnie interpretowane przez wszystkie przeglądarki. Próbowałem coś co prezentuje poniżej ale nic z tego i kompletnie nie mam pomysłu jak to obsłużyć dynamicznie: <div> <div style="width:100px; float:left; height: 100%;border:solid 1px #000000;"> <br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /><br />as</br /> </div> <div style="width:400px; float:left; height: 100%;border:solid 1px #000000;"></div> <div style="width:100px; float:left; height: 100%;border:solid 1px #000000;"></div> </div> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz to zrobić ze względu na jakieś funkcjonalne zastosowanie czy estetyczne (tło wszystkich trzech tak samo "wysokie")?
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej tabela jeden wiersz trzy kolumny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli ma tam zamiar przedstawiać dane tabelaryczne to jak najbardziej, w innym wypadku - nie.
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 4 Dołączył: 27.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Symulowanie kolumn tłem. Poszukaj w necie "Faux column"
Jeżeli powyższe ci nie wystarczy to "jquery equal height". W dzisiejszych czasach tylko sadomaso-desperacji wyłączają JS, więc możesz to stosować. Niektórzy użytkownicy telefonów też wyłączają JS, ale dla nich kolumn nie powinieneś robić, więc też nie ma problemu. Nie jest to w 100% prawidłowym używanie JS do ustawiania layoutu, ale jest to najłatwiejsze i imo w większości przypadków lepszego rozwiązania nie znajdziesz. (PS. nie chcę zaczynać kolejnej dyskusji o tym, że powinno być to zrobione w zwykłym CSS, w którym się tego na 100% nie da zrobić, by działało POD KAŻDĄ przeglądarką). Oczywiście CSS3 daje ci już sporo możliwości w tej kwestii, ale obsługa CSS3 na dzień dzisiejszy jest o wiele gorsza niż jquery ![]() Jeżeli nie interesuje cię IE6, możesz użyć wyświetlania typu "table". Jest to w 100% prawidłowe. Pozostaje też tabelka, ale to jest najgorsze z możliwych rozwiązań. Ogólnie - budowanie kolumnowych laji w CSS to średni pomysł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:32 |