![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem laikiem w temacie JS i mam problem mianowicie taki, że nie potrafię napisać obsługi zdarzenia w osobnym pliku js. mam zwracaną cały czas wartość null...
funkcja w pliku formularz.js: function czysc(){ p = document.getElementById("name1"); p.innerHTML = ""; } pole1 = document.getElementById("name"); pole1.onfocus = czysc; fragment kodu HTML do któego odnosi się skrypt: ... <input type="text" id="name" name="name" size="30" value=""><a id="name1"></a></br> ... w sekcji <head> zadeklarowałem odniesienie gdzie jest plik js. całe sprawdzanie formularza mi działa poprawnie, gdy onFocus użyję bezpośrednio w polu tekstowym, ale kiedy chcę oczyścić kod html i przenieść obsługę zdarzeń do tego samego pliku co funkcje, to coś nie działa ;/ Proszę o pomoc! dziękuję! Ten post edytował Aran 30.03.2011, 10:02:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 5 Dołączył: 26.01.2011 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
name1 != name
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież wiem, że inne, bo ma być inne. pole "name" jest polem tekstowym formularza. Inne funkcje, które niewkleiłem tu (są sprawne) ustawiają w znacznikach <a> o id= NAME1 komunikat, że użytkownik źle uzupełnił pole formularza. i tak ostatni skrypt po wykryciu funkcji zdarzenia w polu "name" ma wyczyścić zawartość pomiędzy znacznikami <a>.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie chodzi o to, że DOM jeszcze nie został załadowany,a Ty próbujesz się dostać do elementu. Użyj zdarzenia (on)load lub innych. I koniecznie spr. co pokazuje konsola błędów JS.
Powtarzam: DOM musi być załadowany! Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:13 |