![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2003 Skąd: POland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
próbuje zrobić drzewo kategorii dla downlaodów, i potrzebuje rady na temat mysql'a. Otórz mam problem jak zrobić by powiedzmy film był katalogowany pod kategorią FILMY, pod kategorią JĘZYK np. POLSKI itd. Np. Dramat, dvdrip po angielsku. a wyglądać mialo by to miej więcej tak: PLIKI > FILMY > DVDRIP'Y JĘZYK > ANGIELSKI RODZAJ > DRAMAT Czytałem juz troche opisów i dalej nie wiem jak mam to zrobić. Oczywiście nie chodzi tu tylko o filmy, o gry, mp3 itp rownież. Głównym założeniem miało być, żeby wszystko zawierało się w dwóch tableach, tzn. jedna tabela z kategoriami i podkategoriami (i tu równierz problem bo z tego co wiem nie da sie zrobic tabeli w tabeli), i dróga z danymi filmów, gier, mp3 itd. Chodzi o to by nie robić dla każdej kategorii tabeli z relasami, tylko by byla jedna i w razie potrzeby pliki były widziane w odpowiednich kategoriach (jw) [robienie takich tabel tylko zużywalo by miejsce na hdd]. Czy ktośma jakiś pomysł ![]() Pozdr i thx to @ll -------------------- Human Knowledge Belongs To The World !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz utworzyc 2 tabele w bazie:
Pierwsza: zawiera nazwy kategorii np: id, kategoria Druga tabela: zawiera Twoje filmy ale ma pole id_kategorii teraz w skrypcie php musisz w petli zrobic druga petle najpierw wyciagasz nazwy kategorii i jak jest np.: kategoria 2 to ma id=2 wiec w drugiej petli musisz wyciagnac filmy where id_kategorii = $id Kod $res=mysql_query("SELECT * from kategorie");
while($row = mysql_fetch_array($res)) { $id = $row["id"]; $kategoria = $row["kategoria"]; echo "Filmy z kategorii: ".$kategoria; $res_filmy=mysql_query("SELECT * from filmy where id_kategorii = $id"); while($row = mysql_fetch_array($res_filmy)) { $id_filmu = $row["id"]; $film = $row["film"]; echo $film; } } pozdrawiam Kossa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:41 |