![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bardzo banalne pytanie. Mianowicie- mam dwie tabele: osoba oraz plec
Zawartość tabeli `osoba` (kolumny: id, imie, nazwisko, plec) Kod 1 adam nowak 1 2 piotr kowalski 3 3 stefan nowicki 1 4 maria kowalska 2 Kod Zawartość tabeli `plec` (kolumny: id, nazwa) 1 mężczyzna 2 kobieta 3 brak danych Jak zadać pytanie mysql, aby wyświetlił mi wszystkie rekordy w takiej postaci Kod 1 adam nowak mężczyzna 2 piotr kowalski brak danych 3 stefan nowicki mężczyzna 4 maria kowalska kobieta Czyli prościej mówiąc zamiast id płci, niech wyświetli nazwę płci. Na obecną chwilę wstawiam takie zapytanie, ale jest błędne.
Domyślam się, że temat był wałkowany pewnie wiele razy, ale szukam już blisko dwie godziny i żadne ze znalezionych rozwiązań mi nie pomogło. Ten post edytował miniol 29.03.2011, 10:39:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Tworzenie oddzielnej tabeli na płec to lekkie przegięcie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
2) zwykłe LEFT JOIN załatwi sprawę o którą pytasz ps: 'osoba.plec' yyyy,,,,, wiesz co robisz apostrof? Nie wiesz. A jak nie wiesz co dana rzecz robi to jej lepiej nie używaj (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) 'osoba.plec' = 'plec.id' Tutaj zaś porównujesz tekst 'osoba.plec' z 'plec.id'. A od kiedy takie teksty są sobie równe? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jakbyś ujednolicił "plec.id" z "osoba.plec" - tak, że "osoba.plec_id" = "plec.plec_id" - to zamiast "LEFT JOIN plec ON osoba.plec = plec.id" mógłbyś użyć " LEFT JOIN plec using(plec_id);" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdr. Edit: Jakiś mod mnie ubiegł - przebiegłe stworzenia :/. Jeszcze jedna mała uwaga... Nie pytaj o ich płeć - a o ich tytuł (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (Pan, Pani. A dla ang. jeszcze lepiej bo wiesz czy są żonaci ;]). Ten post edytował ixpack 29.03.2011, 10:50:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Akurat potrzebuję tego dla nieco innych celów niż płeć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) , ale dla łatwiejszego zobrazowania mojego problemu użyłem właśnie takich tabel (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Interesuje mnie nr ISBN oraz tytuł książki.
A co do zbędnych apostrofów, to jak łatwo się domyśleć, nie bez powodu pisałem w tym dziale, więc mogłeś już sobie darować te docinki w "przedszkolu" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale, dzięki za pomoc. Poniżej poprawne (albo jeśli nie poprawne, to przynajmniej działające) zapytanie:
ixpack, dzięki za odpowiedź, chociaż tak jak już wspominałeś, nieco się spóźniłeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował miniol 29.03.2011, 11:21:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat więc mogłeś już sobie darować te docinki w "przedszkolu" To nie docinki a wskazówki. Mam nadzieję że się do nich zastosujesz na przyszłość: jak nie wiesz co dana rzecz robi to albo sprawdź co robi albo nie używaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:02 |