![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam problem.
Mam stronę całą w php z SQL-em. No i sęk w tym, że mam tam funkcje. No i te funkcje są poumieszczane w osobnych plikach. Mam więc funkcje w oddzielnych plikach poumieszczane. Mam też podaną stronę kodową <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> A jednak tylko część znaków jest po polsku. Reszta nie ma tej strony kodowej. Natomiast wywołuję stronę kodową z funkcji wyświetlającej pierwszą część strony. Czy miał ktoś taki już problem? Część znaków ma polskie ogonki, a część nie.... |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: Torun/Poznan Ostrzeżenie: (0%)
|
Pewnie dzialaja
ł ń ó ż a nie działąja ą ś ź? -------------------- On the day I was born, the nurses all gathered 'round
And they gazed in wide wonder, at the joy they had found |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
No właśnie problem w tym, że nie jest tak. To by było proste ;]
A u mnie jest tak pięknie, że 'ś' w tabelce na stronie nie jest wyświetlane. Zaś 'ś' na guziku już jest. Obydwa obiekty są tworzone przez różne dwie stworzone funkcje. |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: Torun/Poznan Ostrzeżenie: (0%)
|
Okay, a co Ci sie pojawia zamiast ś w tabelce?
-------------------- On the day I was born, the nurses all gathered 'round
|
|
|
|
|
|
|
to: Ĺ
to powyższe robi u mnie za 'ś' |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2004 Skąd: Tarnów/Londyn Ostrzeżenie: (0%)
|
chyba chodzi o to ze częśc znaków w ISO i WIN ma ten sam kod heksadecumalny. dlatego cześć wyswietla Ci sie tak jak chcesz (przypadkiem bo akurat mają ten sam kod) a część nie bo ma inny.
-------------------- php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::.. www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu |
|
|
|
|
|
|
Sprobuj setlocale
http://www.php.net/function.setlocale -------------------- On the day I was born, the nurses all gathered 'round
|
|
|
|
|
|
|
Nie rozumiem tego setlocale
Znalazłem jednak coś innego. U mnie np. za Chiny nie można uzyskać ś bo wyskakuje kwadracik (bardzo ładny, gustowny kwadracik). Natomiast jak się w kodzie napisze znaczek: ¶ no to już przeglądarka pokazuje piękne ś Czy w oparciu o to, jesteśmy w stanie coś ustalić? Stronę kodową mam tak: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> |
|
|
|
|
|
|
|
no pięknie tu ten znak w ogóle nie wchodzi
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%)
|
Jedno jest pewne: te pliki w ktorych masz te funkcje z których pochodza te nieprawidłowe znaki napewno nie sa zakodowane jako "iso-8859-2".
Jezeli nie masz tego duzo to recznie zastąp te znaki na te krzaki które powinienes uzyskaś w ten sposob: Wciśnij lewy Alt i wystukaj odpowieni numer i pusc Alt [list]ą = Alt+0177 ź = Alt+0188 ś = Alt+0182[list] Nie moge tych znakow tu wkleic bo niestety to forum ich nie wyświetli. Albo uzyj programu który ci przekonwertuje znaki z tych plikow na format iso-8859-2. Ja czasem uzywam programu "Ogonki" lub "Convert". -------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
Sam już nie wiem co o tym sądzić, ale problem rozwiązałem...
Porzuciłem kodowanie iso (które było polecane przez kurs HELIONA) na rzecz Windows-1250 i działa pięknie Nie rozumiem tego i nie potrafię ocenić, ale informuję jak problem się rozwiązał... |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%)
|
Jezeji chcesz zostac przy kodowaniu Windows-1250 to najpierw sprawdz jak z tym wspolpracuje SQL. Zapisz tekst z polskimi znakami w bazie danych i pozniej go odczytaj i wyświetl. Bo ja mialem problem z tym kodowaniem w SQL.
-------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
Przeraziłeś mnie autentycznie.
Sprawdziłem. Ufff... działa |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:55 |