![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w grę wchodzą trzy pliki: 1. index.php - tutaj jest pole input text i działa autocomplete
2. autocomplete.js
3. autoCompleteSql.php - do tego pliku odwołuję się poprzez AJAX i wyświetlam w autoComplete
wszystko działa ok, zaczynam wpisywać nazwy kontrahentów, pojawia się okienko z podpowiedziami. Kłopot w tym, że jeśli w nazwie występuję polski znak to skrypt nie działa. Jak widzicie wyżej kombinuję z header ale bez rezultatu. Wszystkie pliki mam zakodowane w windows 1250 a to dlatego, że pracuję na bazie sqlServer2000 i na innym kodowaniu np utf-8 czy iso 8859-2 nie otrzymuję polskich znaków gdy odpytuję bazę i wyświetlam wyniki. Macie może jakiś pomysł co by tu spróbuwać aby te polskie znaki w autoComplete brało pod uwagę ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja to bym ostro kombinował z kodowaniem. Sam się z tym czasem gryzłem. Najgorzej gdy pliki nie tylko mają inne kodowanie strony, ale i wewnętrzne pliku. Nie każdy to zauważa. Kiedyś spędziłem trochę czasu zanim zauważyłem, że plik strony był w innym niż autocomplete i przez to nie tylko był rozjazd na standardowej linii utf-latin-windows (baza swoje także dokładała, lecz "rodzinka set" zrobiła swoje) ale jeszcze na płaszczyźnie ansii-utf. Ogólnie rzecz biorąc jeśli piszesz kod, to pierwsza rzecz o jaką musisz zadbać to jednolite kodowanie wszystkiego lub pisanie tak, by się jednolite wydawało od strony użytkownika.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:29 |