![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc tak, mam tablicę w bazie, gdzie powiedzmy są 3 pola: id,tytul i tresc
Skrypt działa tak że pobiera dane z tej tabeli i wyświetla listę tytułów z tej tabeli. Każdy tytuł jest linkiem o takiej budowie: strona.php?id=X gdzie X jest numerem id strony w tej tabeli. Wszystko działa, ale jak to zrobić żeby były to linki przyjazne? np strona/testowa-strona ? Gdyby była stałą ilość linków to bym sobie poradził, ale z racji tego że jest to zmienne, to stwarza to pewien problem dla mnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Musisz stworzyć kod pośrednicczący, który przetworzy linki do postaci zrozumiałej dla serwisu. Zakończy sie to tym, że będziesz miał kod, który pobierze ów tekst z url, sprawdzi w bazie czy taki istnieje, i jeśli tak, to zwróci do aplikacji jego Id. Z tym już strona sobie poradzi.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 28.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może strona/<id>/testowa-strona? Niektórzy (np. ja) stosują takie rozwiązanie. Proste i ładnie indeksują je wyszukiwarki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może być. Wtedy ma o niebo prościej. Za pomocą htaccess od razu przekieruje na plik prawidłowy, bez pośrednika
![]() Jedynie w regule htaccess zrobi ^strona/([0-9]+)/([.*]) strona.php?id=$1 lub jak tam chce by pasowało. Ja pisałem o pośredniku (w sumie spełni on rolę mixu routera i dispatchera), bo widziałem, że nie ma mieć ID w linku, więc uznałem, że ma w bazie zapisany linkt seo i to jego szuka, a nie chcesz modyfikować już istniejącego skryptu i jakoś chce to połączyć ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niby wszystko fajnie ale problem mam lekki
http://avatarus.biz/trzecha_cms/ Klikając na nazwę jakiegoś newsa powinny pojawić się jego detale. tzn w domyśle był to link news.php?id=X zamaskowałem to w htaccess: RewriteRule ^/news/([0-9]+)/(.*) /news.php?id=$1 [L] no i niby linki wchodzą, ale tak jak by nie przekazywały zmiennej $1 najśmieszniejsze jest to że mam lustrzane odbicie tego skryptu lokalnie na wampie i działa dobrze. Czy nie ma więc jakiegoś problemu z serwerem? działam na ovh.pl Dzięki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może w samym skrypcie źle odbierasz parametry. inna konfiguracja serwera lokalnego i produkcyjnego może sprawić, że zmienne się nie ustawiają. Zrób sobie debug zmiennych w skrypcie a sam zapewne zauważysz że id ustawia się jako 0 ;)Dlatego daj kawałek kodu gdzie masz zmienną id tworzoną.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
potrzebuje z tym pomocy.
linku news/18/test-bbcode nie łapie z taką dyrektywą: Kod RewriteRule ^news/([0-9]+)/([0-9a-z-]+)$ news.php?id=$1 [L,QSA,NC] ale link news-18-bbcode z bardzo podobną dyrektywą Kod RewriteRule ^news-([0-9]+)-([0-9a-z-]+)$ news.php?id=$1 [L,QSA,NC] już łapie...czemu? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 06:18 |