![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
nazwa zupełnie nie jest w stanie rzeczowo opisać mojego tematu, ale nie udało mi się wymyślić niestety lepszej. Sprawa wygląda tak, że dostępne są dwa serwisy działające na zupełnie oddzielnych serwerach: - serwis z kontami użytkowników podzielonymi na grupy - serwis z plikami, aktualnie wrzucony jest tam skrypt listujący katalogi / pliki i zliaczający pobrania Chciałbym oba te serwisy połączyć, z tym, że dostęp do bazy plików ma być możliwy tylko dla użytkowników zalogowanych i przydzielonych do jednej konkretnej grupy. W sumie nie bardzo wiem, jakby to zrealizować. Redirect i sprawdzenie referer'a? Jakoś niezbyt to pewne będzie. Cookie? Nadawać użytkownikom unikalne cookie i sprawdzać je na drugim serwerze - ale co, jak user skopiuje cookie i przekaże je komuś innemu? Wymaganie dodatkowego logowania i zdalne odpytywanie bazy z kontami w celu weryfikacji (przesyłane dane zaszyfrowane np. w AES)? Co możecie poradzić w takiej sytuacji? Oczywiście w razie potrzeby mogę podać dodatkowe informacje, o ile są potrzebne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cookie? Nadawać użytkownikom unikalne cookie i sprawdzać je na drugim serwerze - ale co, jak user skopiuje cookie i przekaże je komuś innemu? Bezsensowne stwierdzenie ![]() Najprostszym rozwiązaniem jest wymuszenie ponownego zalogowania i zdalne odpytanie bazy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:46 |