![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 4 Dołączył: 7.02.2009 Skąd: pless Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Chcę zrobić, tak, że po zalogowaniu na jednej stronie np. example.com tworzy mi się sesja którą mogę wykorzystać na stronie np. example2.com itp. Jeśli to jest nierealne, to jak przekazywać dane pomiędzy sesjami i automatycznie sprawdzać, czy jest się zalogowanym na example.com i wchodząc przez automatycznie jestem logowany example2.com? Nie zależy mi na gotowcu, raczej na przykładach i pomysłach. . |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Generalnie to jeśli na obu stronach utworzysz sesje o tym samym id to będzie śmigać. Alternatywnie możesz zapisywać informacje o logowaniu do ciasteczek i na drugiej stronie sprawdzać czy ciacho istnieje, jeśli tak to tworzysz sesję.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Generalnie to jeśli na obu stronach utworzysz sesje o tym samym id to będzie śmigać. Na pewno nie wbudowanym mechanizmem php. Alternatywnie możesz zapisywać informacje o logowaniu do ciasteczek i na drugiej stronie sprawdzać czy ciacho istnieje, Ciasteczka mają ograniczenia i jeżeli dobrze pamiętam to w innej domenie nie odczyta tego ciasteczka ze względów bezpieczeństwa. Dla przykładu jesteś zalogowany na php.pl, wchodzisz na moją stronę ja kradnę ciastko z sid i mam pełny dostęp. Ten post edytował fifi209 27.03.2011, 21:10:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Na pewno nie wbudowanym mechanizmem php. Ciasteczka mają ograniczenia i jeżeli dobrze pamiętam to w innej domenie nie odczyta tego ciasteczka ze względów bezpieczeństwa. Dla przykładu jesteś zalogowany na php.pl, wchodzisz na moją stronę ja kradnę ciastko z sid i mam pełny dostęp. No racja, nie wiem czemu myślałem o tej samej domenie na tym samym serwerze. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 20:23 |