![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę mały portal społecznościowy. I pojawił się problem przy funkcji "Ostatnie zdjęcia znajomych". Otóż mam 2 tabele:
i nie mam pojęcia jak skonstruować odpowiednie zapytanie... Bardzo prosił bym o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 5 Dołączył: 26.01.2011 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Witam, Piszę mały portal społecznościowy. I pojawił się problem przy funkcji "Ostatnie zdjęcia znajomych". Otóż mam 2 tabele:
i nie mam pojęcia jak skonstruować odpowiednie zapytanie... Bardzo prosił bym o pomoc. mamy zgadywac co dokladnie uid1 i uid2 znacza? I jak robisz zapytanie obecnie? |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela friends to powiązanie 2 użytkowników o numerach id: uid1 i uid2 jako "znajomych".
Tabela photos przechowuje informacje o zdjęciach, i tu również uid ID użytkownika który dodał zdjęcie. Aktualnie nie mam żadnego zapytania, bo nie mam pomysłu jak je zrobić. A pisać samo "select ... from photos..." chyba jest bez sensu? Ten post edytował koraso 25.03.2011, 18:24:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@NEO.pl: Rozumiem, że można się nie domyślić znaczenia niektórych kodów wrzucanych tutaj na forum, ale cholera... uid1, uid2 w tabelach łączących użytkowników się nie domyślić. Swoją drogą uid[1|2] do najlepszych nazw nie należy.
Jak rozumiem ma to być coś w stylu "ostatnio dodane zdjęcia przez Twoich znajomych", tak? Utwórz sobie dodatkową tabelę z użytkownikiem który ma odczytać dane, użytkownikiem który dodał zdjęcie, zdjęciem i datą utworzenia. Potem odczyt będzie banalnie prosty: Dodawanie danych do tej tabeli też nie będzie skomplikowane, ponieważ wystarczy utworzyć wyzwalacz uruchamiany po dodaniu nowego rekordu do tabeli z zdjęciami, który to doda wpisy do pow. tabeli dla wszystkich przyjaciół autora zdjęcia. |
|
|
![]()
|
|
Mam zapytanko które wyświetla ostatnie zdjęcia znajomych. Jest jeszcze 1 szczegół... Niestety obecne zapytanie wyświetla 1 użytkownika kilka razy jeśli dodał kilka zdjęc. Chciałbym aby wyświetlało się tylko 1 najnowsze zdjęcie dla 1 użytkownika. Niestety dodanie dodanie DISTINCT(p.uid) nic nie daje;/
//Edit @Crozin prawie równocześnie:) Wydaje mi się, że Twoje rozwiązanie nie jest do końca optymalne, bo przy większej liczbie użytkowników tabela która proponujesz będzie miała ogromną liczę rekordów... W każdym bądź razie dziękuje za propozycję ![]() Ten post edytował koraso 25.03.2011, 19:20:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:56 |