![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wykonuję takie zapytanie:
Dostaję błąd: Something is wrong in your syntax obok 'SELECT MAX(ogloszenieid) FROM tabogloszen), 'zdjecia/DSC02271.JP' w linii 2 Gdzie popełniam błąd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No jako value nie możesz podać zapytania.
edit: patrząc na manuala to jednak można... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo możliwe, że źle podchodzę do problemu także napiszę po co mi to jest: Mam dwie tabele: tabogloszen - tutaj zapisuję treść ogłoszeń i mam klucz główny ogloszenieid tabfoto - tutaj zapisuję ścieżki do zdjęć i mam klucz obcy ogloszenieid, który wiąże mi zdjęcia z ogłoszeniami. Gdy dodaję treść ogłoszenia to autoinkrementuje mi się kolumna tabogloszen.ogloszenieid. W zapytaniu powyżej chcę wykorzystać tą ostanią wpisaną wartość: tabogloszen.ogloszenieid i wpisać ją do tabfoto.ogloszenieid. Ponieważ tabogloszen.ogloszenieid autoinkrementuje się to ostatnia watość jest wartością największą stąd to podzapytanie w value. Ten post edytował adas007 23.03.2011, 10:23:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kombinujesz, jak koń pod górę.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zapytaniu powyżej chcę wykorzystać tą ostanią wpisaną wartość: tabogloszen.ogloszenieid i wpisać ją do tabfoto.ogloszenieid. Ponieważ tabogloszen.ogloszenieid autoinkrementuje się to ostatnia watość jest wartością największą stąd to podzapytanie w value. W takim razie zamiast powyższych ceregieli użyj mysql_insert_id i będziesz miał id poprzednio zapisanego rekordu który użyjesz w swoim powyższym zapytaniu.
Swoją drogą to bardzo ciekawe: No jako value nie możesz podać zapytania. Też nie wiedziałem, że można.
edit: patrząc na manuala to jednak można... Ten post edytował sadistic_son 23.03.2011, 11:22:57 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:59 |