![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak widać po mojej ilości postów nie jestem początkujący w PHP. Poniżej istnieje bardzo prosty skrypt w którym próbuję stworzyć ciasteczko dla poprawnie zalogowanego użytkownika. Niestety po wykryciu przez skrypt ze istnieje dany użytkonik nie zostaje tworzone ciasteczko . Wiem to ponieważ dla poniższej instrukcji zachodzi prawda : if(empty($_COOKIE['user'])) echo 'niestety ciasteczko jest puste'; W związku z tym mam pytanie : dlaczego nie zostaje utworzone ciasteczko user ?. Za odpowiedzi z góry dziękuję. Poniżej cały listing. Kod [PHP]<?php
//skrypt tworzacy ciasteczko dla poprawnie zalogowanego uzytkonika if(!isset($_COOKIE['user'])) { if(isset($_POST['zaloguj'])) //jesli wcisnieto button zaloguj { //lacznie z baza danych $polaczenie = mysqli_connect('localhost', 'root', '********', 'filmy') or die (' blad'); //pobieranie loginu oraz hasla $user=mysqli_real_escape_string($polaczenie,trim($_POST['login'])); //$_POST['login'] zmienna z forularza $haslo=mysqli_real_escape_string($polaczenie,trim($_POST['haslo'])); //$_POST['haslo'] zmienna z forularza if(!empty($user) && !empty($haslo)) { //sprawdzenie czy istnieje rekord z logujacym sie uzytkownikiem $query="SELECT * FROM uzytkownicy WHERE username='$user' AND password=SHA('$haslo')"; $data = mysqli_query($polaczenie,$query); if(mysqli_num_rows($data) == 1) { $row=mysqli_fetch_array($data); setcookie('user',$row['username']); //stworzenie ciasteczka user if(empty($_COOKIE['user'])) echo 'niestety ciasteczko jest puste'; else header('Location: http://localhost/nowy.php'); } else echo'prosze podac login oraz haslo'; } else echo 'nastapil blad'; } } [/PHP]?> Ten post edytował crocop 20.03.2011, 18:29:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciasteczko z tego co pamiętam będzie widoczne dopiero przy następnym wejściu na stronę.
BTW. Do kodu PHP jest specjalnie kolorowanie na forum. Nie używaj "code". -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:23 |