![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem sobie kilka prostych skryptów AJAX i PHP, tzn, ładuję zdjęcia na serwer później zapisuje scieżkę do zdjęcia w pliku TXT, po czym pobiera go AJAX i wyświetla na stronie... Wszystko działo piękna, jednak chce dodać jeszcze możliwość usuwania tych zdjęć z serwera oraz ścieżki z TXT... Do tego celu wyświetlam zdjęcia w katalogu w pętli z przyciskiem kasuj -- po naciśnięciu wysyłana jest nazwa pliku i kasuje go z serwera -- to działa jak najbardziej poprawnie.. Jednak ja usunąć scieżkę do tego pliku z TXT aby AJAX jej nie ładował ? Dane zapisane są w lini, przykład : ../../gallery/glowna//thumb_1300625269.jpg| ../../gallery/glowna//thumb_1300625300.jpg| ../../gallery/glowna/thumb_1300626725.jpg plik delete.php na chwilę obecą wygląda tak :
Jako że PHP nie jest moją mocną stroną, potrzebuję pomocy, a dokładniej jak usunąć przesłaną zmienną z pliku TXT ? Na dodatek, przy kasowaniu ostatniej linii muszę skasować separator z poprzedniej 'I' - w przeciwnym razie AJAX będie próbował wyświetlić jedno zdjęcie za dużo do którego nie ma scieżki... Czy ktoś może mi pomoć w tej sytuacji ? Pozdrawiam |
|
|
-krzotr- |
![]()
|
Goście ![]() |
1. file_get_contents, by wczytać zawartość pliku.
2. explode, by rozdzielić zawartość pliku na ścieżki (znakiem "|"). 3. array_search, by znaleźć daną ścieżkę 4. unset, by usunąć ścieżkę z tablicy. 5. implode, by połączyć wartości tablicy znakiem "|" 6. file_put_contents, by zapisać spowrotem 7. Gotowe |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm.. próbuje dalej ale usuwa mi cała zawartości pliku, zamiast sciezki... na pewno coś tu jest nie tak, może ktoś nakieruje ?
|
|
|
-krzotr- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |