![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam baze danych a w niej tabele user. Email Password Name użytkownik1 haslo1 user1 Użytkownik2 haslo2 user2 użytkownik3 haslo3 user3 I po wpisaniu danych poprawnych na stronie logujemy się na nią i możemy oglądać jej zawartość. Ja chce zrobić tak aby po zalogowaniu na konto użytkownik1 mógł podglądać stronę z ograniczonymi prawami bez możliwości wejścia do poszczególnych podstron itd. Użytkownik2 mógł tylko oglądać stronę główną po zalogowaniu i nic więcej. Da się tak zrobić żeby w bazie danych zrobić takie grupy uprawnień czy w kodzie php ? Bo jeśli mam kod PHP
A jak by zrobił tak że kolejna tabele dla userow z ograniczonymi prawami tabela userog
Z moich testów wynika że coś jeszcze przegapiłem. Nie chce gotowych skryptów bo chce to sam napisać i się czegoś nauczyć. Pozdrawiam i dzięki za pomoc ![]() PesiV |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to dodaj kolumnę "uprawnienia" do bazy -
i np: jak ustawisz 1 - to będziesz miał pełen dostęp jak 2 to ograniczony - ale to już w php'ie sobie zrobisz... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest może taka możliwość że na stronie logowania w polu:
A da się zrobić tak żeby na 2 pliki kierowało czyli nie tylko do checklogin ale też na checklogin2
Reszte plików już przygotowałem więc tam napewno dobrze pójdzie jeśli tu sprawdzi oba skrypty. Więc można jakoś tak to zrobić? Ten post edytował PesiV 19.03.2011, 21:54:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się. Jak chcesz to zrobić? Otwórz w jednym oknie i w jednej karcie przeglądarki 2 strony na raz - możliwe?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz użyć include na pliku 'checklogin2.php' w pliku 'checklogin.php' , ale to tak samo jakbyś połączył oba pliki.
Cytat Nie da się. Jak chcesz to zrobić?Otwórz w jednym oknie i w jednej karcie przeglądarki 2 strony na raz - możliwe? Można , zapomniałeś o iframe (html) . Dodatkowo zmienne z formularza dodać jako Get do iframe i Voilà . ![]() Ten post edytował nekomata 20.03.2011, 03:33:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
mozesz użyć include na pliku 'checklogin2.php' w pliku 'checklogin.php' , ale to tak samo jakbyś połączył oba pliki. Można , zapomniałeś o iframe (html) . Dodatkowo zmienne z formularza dodać jako Get do iframe i Voilà . ![]() iFrame'y zginęły śmiercią naturalną, nie powracaj ich do życia. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 8 Dołączył: 28.12.2010 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Może zrobić sobie tak, - Stworzyć dodatkową tabele z definicjami poziomu dostępu np. admin, moderator, user - Każdy użytkownik będzie powiązany z którymś z poziomów dostępu - Przerób sobie tak zapytanie w funkcji get_user aby dodatkowo sprawdzało i zwracało poziom dostępu danego użytkownika - Dodatkowo zapisuj w sesji ten poziom dostępu i potem sprawdzaj gdzie potrzebujesz z jakim użytkownikiem masz do czynienia |
|
|
![]()
|
|
Cytat binbash - Stworzyć dodatkową tabele z definicjami poziomu dostępu np. admin, moderator, user - Każdy użytkownik będzie powiązany z którymś z poziomów dostępu - Przerób sobie tak zapytanie w funkcji get_user aby dodatkowo sprawdzało i zwracało poziom dostępu danego użytkownika - Dodatkowo zapisuj w sesji ten poziom dostępu i potem sprawdzaj gdzie potrzebujesz z jakim użytkownikiem masz do czynienia Oka a możesz mi wytłumaczyć tak z grubsza jak to zrobić ? Jak można zrobić bazę danych z tymi prawami ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 3.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
polecam zapoznanie się z takim tworem jak ACL (Access Control List). Można o tym poczytać np. tutaj |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:01 |