![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem, otóż próbuję wczytać datę podaną przez użytkownika, w tym przypadku poprzez pole wybory select, ale mam problem z zapisaniem tej zmiennej dnia/miesiaca/roku do bazy. Mam trzy takie pola wczytujące poszczególne składowe daty. Próbowałem, kombinowałem ale nie wiem dlaczego nic mi nie działa. Połączenie z bazą jest ok. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Próbowałem np. czegoś takiego, ale też nie działa.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod <select name="miesiac[<?php echo $row2['miesiac']; ?>]" onchange="sprawdz(this.form)"> <?php for ($m=1;$m<=12;$m++) { echo '<option value="'.$m.'"'; if ($m==date('m')) echo ' selected="selected"'; echo '>'.$m.'</option>'; } ?> Zamień date('m') na date('n'). parametr m zwraca datę z 0 na początku (01, 02, ..., 12), a n zwraca samą liczbę (1, 2, ... 12). Ogólnie polecam ci poczytać więcej tutaj: http://pl2.php.net/manual/en/function.date.php Ten post edytował konole 19.03.2011, 11:55:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha dzięki, zmienię sobie to zaraz. A chodzi mi bardziej o sposób zapisania tej zmiennej, czy jest on odpowiedni? Bo jakoś nigdy jeszcze nie pobierałem danych z pętli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jest ok, chociaż na twoim miejscu zamieniłbym to na
Kod for ($i=1;$i<=12;$i++) { printf("<option value=\"%s\", $i"); if ($i==date('n')) { echo ' selected="selected"'; } printf(">%s</option>', $i); } Dlaczego printf? Bo jest czytelniej. |
|
|
![]()
|
|
Próbuję, próbuję ale dalej nie zapisuje mi tych zmiennych do bazy. Połączenie jest dobre i deklarowanie chyba też. A nie wiem czemu nie gra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zapytanie UPDATE niczego nie zwraca, kod zachowuje się prawidłowo.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ale w innych przypadkach polecenie Update mi działało bezproblemowo. A tu zamieniłem na Insert to, ale cały czas nic nie dodaje do bazy. Wiem że to pewnie jest drobnostka, ale utknąłem przy tym i nie wiem jak poprawnie zapisać kod.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
mysql_error prawdę Ci powie.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przed chwilą wstawiłem mysql_error i zaszedłem trochę dalej, aczkolwiek zmieniłem pole select na normalny input text. Przy logowaniu się na konto trzeba poprawnie wpisać datę, żeby przeprowadzić proces logowania, lecz gdy sprawdzam zawartość tabeli w phpmyadmin, to dalej jest pusto :/ tak jakby to zapytanie w Insert into wogóle się nie wykonywało
Edit: Wyjaśniło mi się wreszcie dlaczego nie dopisywało mi rekordów do tabeli. Otóż ustawiłem bardzo wysoki auto_increment (chciałem żeby id było bardzo wysokie) i dotarłem do granicy int, więc nie chciało dodawać nowych rekordów, mimo że kod był w miarę poprawny. Także problem rozwiązany, dzięki za podpowiedzi! pozdrawiam Ten post edytował darth_wilq 21.03.2011, 23:17:55 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Przed chwilą wstawiłem mysql_error i zaszedłem trochę dalej I czego się dowiedziałeś? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:52 |