![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam w bazie danych mysql tabelę "token" i tam mam kolumny: ID, PYTANIE, ODPOWIEDZ
O to mój kod:
Narazie chcę, by pokazało samą odpowiedź... ale nie pokazuje nic. Wie ktoś dlaczego? Dzięki z góry |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zapytaniu z linijki 6 dodaj LIMIT 1.
Ten post edytował sadistic_son 18.03.2011, 22:34:47 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, ale bez zmian... nadal nic nie pokazuje
A i dodam jeszcze, że pokazuje samo pytanie, ale odpowiedzi już nie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 3 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast where sprobuj like
|
|
|
![]()
|
|
Zamieniłem where na like i teraz wyskakuje mi następujący błąd:
Kod You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'like PYTANIE='Jak ma na imi? Monika?' LIMIT 1' at line 1
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 3 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, ale dostosuj zapytanie do LIKE, dodaj %
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast where sprobuj like A nie przypadkiem
? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast where sprobuj like CO ?! WHERE stosuje się razem z LIKE:
Ten post edytował sadistic_son 18.03.2011, 23:38:45 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
To zmieniłem na:
Ale nadal nic... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadal nic? A czym się to nic objawia? Pokaż swój aktualny cały kod.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Dobra, daję:
Wie ktoś może już, co jest źle?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz co ci wtedy wyrzuca. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamieniłem where na like i teraz wyskakuje mi następujący błąd: Kod You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'like PYTANIE='Jak ma na imi? Monika?' LIMIT 1' at line 1 Może problem z kodowaniem? Pierwsze zapytanie coś zwraca? |
|
|
![]()
|
|
Ok, piszę... ta strona co zwykle była dobrze wygląda:
Kod Notice: Undefined index: submit in C:\serwer\apache\htdocs\nauka\formularz.php on line 5 array(1) { ["PYTANIE"]=> string(22) "Jak ma na imi? Monika?" } Jak ma na imi? Monika? (<tu pole tekstowe jest <input>) Notice: Undefined index: submit in C:\serwer\apache\htdocs\nauka\formularz.php on line 19 Na stronie, która zwykle była pusta pisze: Kod string(73) "select ODPOWIEDZ from token where PYTANIE like '%Jak ma na imi? Monika?%'" Notice: Undefined variable: zapytaniedrugie in C:\serwer\apache\htdocs\nauka\formularz.php on line 24 Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\serwer\apache\htdocs\nauka\formularz.php on line 24 bool(false) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wychodzi na to że kodowanie. Ustaw sobie kodowanie strony na utf8. W moich zmianach jest błąd. Powinno być:
Ale to szczegół. Twoim problemem jest to że dostajesz pytanie pozbawione polskich znaków więc nic nie znajdziesz w bazie. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Mam problem z tym kodowaniem ...
Niby wszystko dobrze, a jednak problem... W bazie danych te dwie kolumny mam w utf-8-polish-ci, a w pliku ustawiłem utf-8 bez BOM i w html:
I nadal nie wyświetla mi ę... Wie ktoś o co może chodzić? |
|
|
![]()
|
|
Tutorial o kodowaniu (zobacz też na część dotyczącą wysyłanych nagłówków). Dodatkowo przy połączeniu z bazą ustaw sobie "set names utf8".
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 15:33 |