![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam kilka klas każda odpowiada za inną funkcjonalność powiedzmy:
W klasie Base chcę korzystać z pozostałych trzech. I teraz pytanie jak to zrobić? jedno z rozwiązań jakie przyszły mi do głowy to w konstruktorze klasy Base zainicjować je:
Ale może są lepsze rozwiązania. Ale jeśli mam kilka modułów i każdy z nich ma własny plik Base.class.php z klasą base bo przy każdym module każdorazowo muszę je inicjować. I nie jestem pewny czy jest to dobre rozwiązanie. Ten post edytował SaMi 18.03.2011, 13:58:57 -------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy obiektówki się kłaniają. Klasa może dziedziczyć po co najwyżej jednej w klasie. Podstawy projektowania obiektowego się kłaniają. Klasa powinna być odpowiedzialna za tylko jedną rzecz, zatem próba połączenia "View", "Sql" i "Messages" w jednej klasie to głupota. Podstawy korzystania z obiektówki się kłaniają - od takich rzeczy są obiekty. Tworzysz sobie niezależnie Sql, View i Messages, a następnie wstrzykujesz je jako argumenty konstruktora.
Wreszcie, podstawy dobrego stylu się kłaniają. Korzystaj z automatycznego ładowania klas i wstawiaj modyfikatory dostępu public przed metody i pola publiczne. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wreszcie, podstawy dobrego stylu się kłaniają. Korzystaj z automatycznego ładowania klas i wstawiaj modyfikatory dostępu public przed metody i pola publiczne. Z ciekawości coby nie robić nowego tematu: po co stawiać public przed metodami publicznymi skoro domyślnie są publiczne oraz pisać "public $foo" a nie "var $foo"? To jakby odwoływać się do funkcji podając wszystkie domyślne argumenty - skoro domyślnie jest public to po co to zapisywać? -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Włącz raportowanie błędów na poziomie przynajmniej STRICT, a będziesz wiedział. Inną sprawą jest samo0dokumentujący się kod i lepsza dokumentacja.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:49 |