![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 9.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Z mojej strony już tradycyjnie, problem - zagwozdka. Nie wiem nawet jak zadać pytanie Googlowi. Nie wiem do którego działu to wrzucać, czy to po stronie serwera błąd, czy może sama sieć, czy może jakiś skrypt/trojan/wirus po stronie użytkownika... Nie mam danych na temat przeglądarki IE, natomiast rzecz na pewno się dzieje w Firefoxie 3.6.10 (parę osób wyłapałem właśnie z tą przeglądarką). Od jakiegoś czasu do moich skryptów docierają dane z błędami. Zdarza się to niezwykle rzadko, ale jednak. Konkretnie chodzi o to, że w danych, które odbieram POSTem, zdarzają się zmiany jednego bitu w tekście. Mechanizm jest taki: - buduję w PHP dość spory formularz, niech będzie macierz 20x20 - w HTMLu każde z pól macierzy wygląda podobnie do tego: <input type="text" size="2" name="matrix[c:1][n:1]" value="1" /> - strona jest wysyłana do przeglądarki użytkownika. Atrybut "name" nie jest nigdzie modyfikowany JavaScriptem. - użytkownik wysyła do mnie gotowy formularz - w PHPie odbieram formularz, przelatuję po wierszach i kolumnach - bardzo rzadko, w pojedynczych polach, zamiast $_POST['matrix']['c:1']['n:1'] mam dostępne $_POST['matrix']['c:1']['j:1'] - jak widać, nastąpiła zmiana z "n" na "j" - binarnie jeden bit został zmodyfikowany - podobnie czasami zmienia się "g" na "c" - binarnie znów jeden bit zmodyfikowany Tak więc zmiana może następować: - podczas budowania formularza w PHP - przeglądarka otrzymuje już zepsutą nazwę - podczas wyświetlania formularza w przeglądarce - przeglądarka psuje nazwę - podczas wypełniania formularza - działa skrypt JSowy sprawdzający poprawność danych, ale nigdy nie modyfikuje "name" - JavaScript psuje nazwę - podczas odbierania danych z formularza przez PHP - PHP psuje POSTa - podczas transmisji danych pomiędzy systemami - sieć psuje pakiety Czasami mam trafienia żądań do plików graficznych z pomyloną o jeden bit nazwą, na przykład "obrazek.pnc" zamiast "obrazek.png". Nie mam pewności, czy przyczyna jest ta sama. Jakby ktoś coś wiedział, desperacko proszę o pomoc... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 19 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat - podobnie czasami zmienia się "g" na "c" - binarnie znów jeden bit zmodyfikowany to się nazywa mutacja, może być skutkiem zwiększonego promieniowania. Od mutacji już tylko krok do ewolucji - kto wie, może za jakiś czas Twój skrypt wynajdzie koło ... o ile wcześniej nie padnie na raka ![]() a tak na poważnie to obstawiałbym problemy z pamięcią na serwerze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To na 99% RAM w serwerze. Przez sieć nie da sie zepsuć bo pakiety TCP mają CRC.
-------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:44 |