![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzywam kilka skryptów do zmiejszania obrazków JPG, ale jakosc powstałych miniaturek nie jezt zbyt zadowalajaca
![]() Potrzebuje jakiegos skryptu, który by uzywał metody np: bilinear a wielkosc pliku i jakosc powstałych obrazków by była na poziomie miniaturek tworzonych przez atomat z Photoshopa. Na tej stronie jest kilka przykładłow: http://pl.php.net/manual/pl/function.image...copyresized.php Wiekszosc z tych przykladów uzywa podobnych zmiennyn na wejsciu do funkcji, tylko ze nie wiem dokladnie jakie wartosci podac w tych zmiennych :?: [php:1:a2b45635a3]<?php function ImageCopyResample(&$dst_img, &$src_img, $dst_x, $dst_y, $src_x, $src_y, $dst_w, $dst_h, $src_w, $src_h){ } ?>[/php:1:a2b45635a3] Dwie pierwsze zmienne sa dla mnie jasne ($dst_img, $src_img) ale pozostałych nie rozumiem. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile się nie mylę, to jest tak: $dst_img : identyfikator obrazu docelowego; $src_img : identyfikator obrazu źródłowego; $dst_x , $dst_y : współrzędne punktu, od którego ma zacząć się zapisywanie w obrazie docelowym; $src_x , $src_y : współrzędne punktu, od którego ma zacząć się kopiowanie w obrazie źródłowym; $dst_w , $dst_h : szerokość i wysokość fragmentu na obrazie docelowym, na który nanosimy kopiowaną część; $src_w , $src_h : szerokość i wysokość fragmentu na obrazie źródłowym, który kopiujemy. Nazwy zmiennych utrzymane w konwencji standardowych funkcji, zapoznaj się z tamtymi to dokładnie zrozumiesz tą (bo to chyba nie jest jedna z wbudowanych, nie). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dosc latwo to rozszyfrowac
![]() dst - destination, czyli cel, przeznaczenie src - source, wiadomo, zrodlo x,y - uklad wspolrzednych w,h - width, height Cytat bo to chyba nie jest jedna z wbudowanych
Racja, nie jest. Wbowana rozni sie tym, ze ma d na koncu, czyli imagecopyresampled ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedzialem ze mozna zaczac kopiowac z okreslonego punktu na obrazie. Teraz juz wiem
![]() Ale mam problem z wszystkimi funkcjami ktore w parametrach wejsciowych maja zmienna ze znakiem referencji. np: [php:1:2ef75e2fcd]<?php function ImageCopyResample(&$dst_img, &$src_img, $dst_x, $dst_y, $src_x, $src_y, $dst_w, $dst_h, $src_w, $src_h) { } ?>[/php:1:2ef75e2fcd] te funkcje znajduja sie na tej stronie: http://pl.php.net/manual/pl/function.image...copyresized.php wywoluje je w ten sposob: [php:1:2ef75e2fcd]<?php Header("Content-type: image/jpeg"); $dst_img="thumb.jpg"; $src_img="bigImage.jpg"; ImageCopyResample($dst_img, $src_img, 0, 0, 0, 0, 100, 75, 800, 600); ?>[/php:1:2ef75e2fcd] i wywala mi caly czas bledy tego typu: [list] Biblioteke graficzna GD mam poprawnie zainstalowana, bo proste funkcje graficzne u mnie chodza. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj, że $dst_img i src_img to uchwyty do pilków tak jak to zrobiłeś.
Zrób tak:
Działa na pewno. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:49 |