Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> jaka maszyna ze wzgledu na odwiedzalnosc ?
Fo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

chcialbym sie dowiedziec z czego ( jak mocna ) miala by sie skladac maszyna ( serwer ) na ktorej zamontowane bylo by oprogramowanie JBOSS ( serwer aplikacji - http://www.jboss.org ) i wszystko przy odwiedzinach : 1 000 na 24h, 5 000 na 24h, 10 000 na 24h, 20 000 na 24h itp. zeby to wszystko moglo wydolic... zeby nie bylo zadnych jazd w roznych stylach ze cos siada.

pytanie to umieszczam na tym forum poniewaz szczerze to nie bylem pewny gdzie z tym wyjechac winksmiley.jpg

pozdro smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
orson

-----

witam ...

a dla czego nie zapytasz na ich forum questionmark.gif skad my niby mamy wiedziec questionmark.gif

cya

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
Fo

-----

nie no facet rozwaliles mnie 8)

pytam rowniez tutaj poniewaz mam swiadomosc ze uzytkownicy na tym forum dysponuja ogromna wiedza w roznych dziedzinach w tym w roznych technologiach ( nie tylko php ) i dlatego wlasnie pytam a jesli ty niewiesz to moze poprostu nie pisz ?
"skad my mamy wiedziec" - nie kieruje tego pytania konkretnie do Ciebie wiec spoko, ty nie musisz ale pare innych osob moze a mi taka informacja moze sie bardzo przydac winksmiley.jpg

btw : prosze wiecej OT nie robic.

pozdrawiam,
fowowski tongue.gif
+Quote Post
Puciek

TAO programowania

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

To ja proponuję poczytać sobie poważną literaturę co do serwerów, testów itd. Bo to wszystko zależy tongue.gif

--------------------

http://puciek.wordpress.com prywatnie o świecie
+Quote Post
scanner

Grupa: Zarząd

No..
orson i Puciek błysnęli...

Gdzieś na ichnim forum, wyczytałem, ze goście odpalaja ten soft na dualnym procku (nie wiem jaki) i 512 mb ram i przy 50 userach sie tnie coś.

Na tej podstawie wnioskuje, ze może trzeba by pomyśleć nad dualnym prockiem > 2 GHz, >1 GB RAM, dyski scsi - 320 MB (nie znam tego oprogramowania i strzelam w kosmos)

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
Sh4dow

-----

Przy obciazeniu 50 userow powiedzmy w ciagu godziny kozysta, wychodzi lekko ponad 1000 userow / 24h. Przy zalozeniach 20tys. przymiezal bym sie przynajmniej na dual Xeon(>2GHz, albo x4) ramu ile da sie zmiescic a dysiki w zaleznosci od wymagan aplikacji, oczywiscie scsi, nie obejscie sie bez jakiejs macierzy. Wiec serverek z zalozenia nie nalezy do srednich, Hi-end bardzo wskazany. a przy takim obciazeniu jakis backup mocno wskazany.

--------------------
Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota
Zarządzaj swoim budżetem domowym
+Quote Post
orson

-----

witam ...

Cytat
pytam rowniez tutaj poniewaz mam swiadomosc ze uzytkownicy na tym forum dysponuja ogromna wiedza w roznych dziedzinach w tym w roznych technologiach ( nie tylko php )

podliz questionmark.gif
Cytat
ty nie musisz ale pare innych osob moze a mi taka informacja moze sie bardzo przydac winksmiley.jpg

skoro czegos szukasz to szukaj u zrodel ...
nie chcialem zeby moj post tak zostal odebrany ... po prostu jak looknalem ze na ich forum jest 100 000 postow ktore przeciez traktuja o tym sofcie to pomyslalem ze tam powinienes szukac ...

btw ... te liczby ktore podales sa ze tak powiem duze ...
Cytat
1 000 na 24h, 5 000 na 24h, 10 000 na 24h, 20 000 na 24h itp

zamierzasz miec 20 000 programow odpalonych questionmark.gif 20 000 officow ? albo jakis media plaerow questionmark.gif przeciez to serwer aplikacji a nie www ...

pozdrawiam

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
patrycjusz

-----

no więc jako że troszeczke mam z tym wspólnego i rozjeżałem się w temacie smile.gif
do 10 tyś wejść na dobe (hitów w serwis) kolosalne znaczenie ma maszyna i tutaj przychylam się do tego co stwierdził shadow.
Powyżej tej liczby kolosalne znaczenie ma już budowa serwisu czyli odpowiednie mechanizmy keszowania, w przypadku powiedzmy 20 zapytań do bazy danych na jedno wywołanie odpowiednio z keszowany ich wynik i zwracany przy następnym wywołaniu ma najistotniejszy wpływ na szybkość i ogólnie pojętą wydajność maszyny.

--------------------
www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:46