![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Chciałbym zrobić aby automatycznie logowany był do systemu użytkownik zalogowany w Acitve Directory (użytkownik oraz serwer w sieci lokalnej). Uruchomiłem na serwerze obsługę LDAP. Łączę się z serwerem LDAP przez:
udaje mi się. Teraz chciałbym poznać nazwę/identyfikator lub cokolwiek tak abym mógł jednoznacznie zalogować automatycznie użytkownika do systemu. Jaka funkcja zwróci mi aktualnego użytkownika, który korzysta z przeglądarki? Ten post edytował TomASS 15.03.2011, 14:50:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kerberos na serwerze Apache spięty z kontrolerem domeny
albo IIS + PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli samo LDAP nie wystarczy?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 13.03.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z LDAP to możesz pobrać informacje o delikwencie, a jak chcesz zrobić automatyczne logowanie to tylko ak jak napisałem
LDAP przechowuje tylko informacje dla kontrolera domeny -> Active Directory, najprościej to osiągniesz stosując zintegrowaną autoryzacją i autentykację w IIS, w Apache to są korowody z modułami i certyfikatem dodam że taki serwer z Apache musi być zaufany w domenie żeby pozwolić natakie fanaberie więc to są schody http://support.microsoft.com/kb/555092 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można tez postawić Apache na Windows-ie zamiast IIS i skorzystać z modułu mod_auth_sspi.
Po odpowiednim skonfigurowaniu tego modułu wpuszcza on na stronę tylko użytkowników z AD a dla pozostałych wyświetla monit o podanie użytkownika i hasła. Przekazuje on też zmienną identyczną jak IIS $_SERVER['REMOTE_USER']. Polecam tą stronkę adLDAP tu są pokazane przykłady dla różnych serwerów webowych. A przy okazji doskonała klasa do łączenia się z AD przez PHP. W razie problemów mogę trochę pomóc ponieważ sam niedawno przerabiałem temat stronki na Win2003 i Apache z uwierzytelnianiem użytkowników z AD. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:28 |