![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 2 Dołączył: 23.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy jest możliwość edycji danych w cache przeglądarki, tak by móc zmienić zawartość pliku crossdomain.xml tak by móc pobrać dane przez javascript z zewnętrznego serwera? I jeśli była by opcja taka, by móc zachować parametry pliku etc. chodzi mi o to by przeglądarka myślała, że nic się nie zmieniło, a treść została by podmieniona. Ewentualnie inne lepsze rozwiązanie, jakaś funkcja z możliwością pobrania zew. pliku nie korzystając z PHP, Java nie wchodzi w grę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ale o ile pamiętam to crossdomain.xml jest dla flasha a nie JS.
Poza tym nie da się zmodyfikować crossdomain.xml w cache przeglądarki. Można ustawić takie uprawnienie w SWF-ie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 2 Dołączył: 23.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jak można pobrac przez javascript zewnętrzny adres URL?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Dynamicznie dodająć <script> albo JSONP
|
|
|
![]()
|
|
ale JS nie czyta zewnętrznych plików :/
Np. korzystając z Gears: error: [Uncaught Error: URL is not from the same origin.] |
|
|
![]()
|
|
google -> crossdomain javascript
Już nie wiem jak do Ciebie mówić. |
|
|
![]()
|
|
omg, a ja już nie wiem czy Ty jesteś z polski...
rozumiesz w ogóle, że crossdomain ustawia prawa dla zewnętrznych domen tak by one mogły pobrać treść np. przez javascript?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@matrik nie bulwersuj się, crossdomain ustawia prawa dla zewnętrznych serwerów ale to działa tylko dla flash'a (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Flash pobierając coś z serwera zewnętrznego zawsze sprawdza plik crossdomain.xml który się na tym zewnętrznym serwerze znajduje i na podstawie ustawień z tego pliku wie czy ma uprawnienia czy nie. JavaScript nie ma nic do tego. Jak chcesz AJAX'em pobierać treści z zewnętrznych stron to powinieneś odwołać się najpierw do swojego serwera a w skrypcie do którego się odwołujesz czytać dane z zewnętrznego serwera np za pomocą curl'a. Możesz też pobierać dane przez js za pomocą <script> dynamicznie wstawianego w dom (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Własnie
JS nie może pobrać zewnętrznego pliku. Flash też nie może. PHP odpada. Java też odpada. Mi chodzi, by użytkownik pobrał ten plik ze swojego adresu IP i przekazał zawartość do skryptu JS. Hmm, a wtyczka Gears?? Może w jakiś sposób dałoby rade w końcu jakoś to pobrać? (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:41 |