![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chcąc pobawić się z PHP a ciągle jestem w nim świeży postanowiłem stworzyć coś w rodzaju generatora trzech meta tagów, które na ogół powinny być inne dla każdej podstrony tj. tytuł, opis, słowa kluczowe. Cała reszta na ogół jest stała jak np. autor itp. Zależało mi aby kod był przejrzysty, szybki, bezpieczny no i aby można było go dołączyć do każdej strony. Całość składa się z kilku plików które zamieszczam poniżej z krótkimi opisami. Prosił bym was bardziej o ocenę jakości kodu niż samego pomysłu gdyż pomysł na ten "generator" wykluł się przypadkiem
![]() Plik .htcacces:
Plik strona.php
Plik load_meta_tags. Od razu wspomnę, że meta tagi są potrzebne tak na prawdę tylko raz więc uznałem, że zamiast tworzyć metody które by wyświetlały konkretne meta tagi wstawiłem wszystko do konstruktora który od razu wykona robotę. Pobrane dane zapisywane są do zmiennych dlatego też w pliku strona.php odwołuje się do tych właśnie zmiennych zamiast do metod.
Plik errors.php Uznałem, że warto utworzyć osobną klasę którą będzie można wykorzystać nie tylko do tego generatora ale całej strony. Muszą od razu wspomnieć, że aby plik ten działał poprawnie to te pierwszy 3 komentarze przy zmiennej $error muszą być usunięte bo chwilo są traktowane jak ciąg ![]()
Tabela do której się odwołujemy aby pobrać opis i słowa kluczowe odpowiednie dla konkretnej podstrony wygląda tak:
Ciekaw jestem na ile mój kod jest dobry według tych kryteriów, które sobie postawiłem tworząc go. Całość działa bez problemów i testowałem to na wszelkie znane mi sposoby jednak jeśli doszukacie się jakiś błędów albo uznacie, że coś można było zrobić lepiej piszcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa.
otrzymałem takie oto komunikaty: Warning: include_once(../info.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/wwwmarek/domains/jakasstrona.info.pl/public_html/testphp/dobry/strona.php on line 9 Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '../info.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/wwwmarek/domains/jakasstrona.info.pl/public_html/testphp/dobry/strona.php on line 9 Warning: include_once(include/model/errors.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/wwwmarek/domains/jakasstrona.info.pl/public_html/testphp/dobry/strona.php on line 20 Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'include/model/errors.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/wwwmarek/domains/jakasstrona.info.pl/public_html/testphp/dobry/strona.php on line 20 Fatal error: Class 'catch_errors' not found in /home/wwwmarek/domains/jakasstrona.info.pl/public_html/testphp/dobry/strona.php on line 21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki sens jest przypisywać kod do zmiennej, którą zaraz i tak przesyłasz ją do funkcji? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:57 |