![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem lecz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Dajmy na to taki skrypt:
I teraz moje pytanie: Czy skrypt "skrypt.php" będzie includowany do funkcji przy każdym jej wywołaniu czy może tylko przy pierwszym albo przy parsowaniu (hmm chyba niee ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy każdym wywołaniu. Przecież to w minutę można samemu sprawdzić, dając po prostu echo do takiego pliku...
--poprawka-- To, co napisałem, dotyczy require. Sorry za pomyłkę. Niemniej i tak to dalej można sprawdzić w minutę. Ten post edytował Zyx 13.03.2011, 19:34:08 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko przy pierwszym wywołaniu funkcji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy czym chyba jest tak że jak dajesz require to parser zawsze dołącza dany plik (bez względu na to czy dana funkcja w ogóle będzie wywołana) a include tylko wtedy gdy rzeczywiście dochodzi do jej użycia. Gdzieś czytałem o takiej różnicy, skorygujcie mnie jeśli to bzdura.
@DOWN: Dzięki. Ten post edytował everth 13.03.2011, 19:59:24 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Przy czym chyba jest tak że jak dajesz require to parser zawsze dołącza dany plik (bez względu na to czy dana funkcja w ogóle będzie wywołana) a include tylko wtedy gdy rzeczywiście dochodzi do jej użycia. Gdzieś czytałem o takiej różnicy, skorygujcie mnie jeśli to bzdura. Bzdura. Manual - funkcja require. Kod require() is identical to include() except upon failure it will also produce a fatal E_COMPILE_ERROR level error. In other words, it will halt the script whereas include() only emits a warning (E_WARNING) which allows the script to continue.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Różnica to właśnie ilość dołączonych plików. Znaczy, require_once dołącza plik tylko raz, a require nie patrzy an to i dalej załą cza, nawet, jak już jest w pliku.
"The require_once() statement is identical to require() except PHP will check if the file has already been included, and if so, not include (require) it again. " Manual nie boli ![]() Ten post edytował mat-bi 13.03.2011, 19:36:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie nie, chyba, ze mówimy o require, nie require_once
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:51 |