![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem. Jak policzyc wszystkie rekordy zawierajace słowo, które się najczesciej powtarza?
Moja baza: Kod 1 - imie1 - nazwa1
2 - imie2 - nazwa1 3 - imie3 - nazwa0 4 - imie4 - nazwa1 5 - imie5 - nazwa1 6 - imie6 - nazwa0 7 - imie7 - nazwa1 8 - imie8 - nazwa1 i chcem zeby mi wypisało ze najwiecej jest w rekoródw o nazwie 1! nie wiem jak tu zastosowac mysql_num_rows??[/code] -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Select count(id) as ile, `slowo` from table GROUP BY `slowo` ORDER BY ile
a jeśli chcesz tylko jeden rekord - ten z największą ilością - dodajesz LIMIT 1 Może być? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...nie do konca. Chodzi mi ze w "SELECT..." nie moge uzyc 'slowo', mysql ma sam policzyc ile jest najwiecej powtarzajacych sie wierszy
![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Chyba się nie zrozumieliśmy (albo ja nie rozumiem ciebie
![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
...hehe raczej ja cie nie zrozumialem, chyba oto chodzi tylko nie moge tego do swojego skryptu podstawic! Mam tabele z dwóch kolum, pierwsza to ID (auto_increment), a druga to IMIE, i teraz chcem zeby mi wypisało: "najwiecej powtarzajacyhc sie imion(np. Zdzisław
![]() ![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 02:39 |