![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Prowadzę szkolną stronę internetową. Napisałem skrypt losowania "szczęśliwego numerka" jednak od niedawna losowane są liczby powyżej 20 (a skrypt ten funkcjonuje już kilka miesięcy. Dopiero teraz jest taki cyrk). Np. w tamtym tygodniu numery 21, 22 i 23 były kilka razy.
Na początku było dobrze (mt_rand), problem, który opisałem kilka linijek wyżej dotyczył też mt_rand. Od kilku dni jest już na zwykłym randzie, ale też słyszałem w szkole, że znowu numerki powyżej 20 losuje. Może jakaś inna funkcja? Nie chcę prowadzić 'historii' w mysql albo osobnym pliku txt, tablicy, bo numerek ma prawo się powtarzać ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem problem - funkcje losujące zwróciły ostatnio numerki tylko > 20.
Zarówno rand jak mt_rand zapewniają 'bezpieczną' pseudolosowość - wyniki powyżej dwudziestki są po prostu zbiegiem okoliczności. Jeżeli mamy zakres trzydziestu liczb, to prawdopodobeństwo, że przez N-dni wypadną liczby większe od 20 jest 1/3 do potęgi N-tej, więc dość prawdopodobne. W każdym bądź razie, zastosowane przez Ciebie funkcje, jeżeli nie wprowadziłeś jakiegoś filtra, działają ok... -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:42 |