![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2007 Skąd: Chesterfield UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie cudo:
i teraz jak po kodzie : if (x==4) { x=1; } wrzuce alerta, to przy każdym jednorazowym wywołaniu funkcji zamiast mi ładnie wyświetlić, że x=1 albo x=2 albo x=3, czego bym się spodziewał, ten zakichany js wali mi alertami z każdym kolejnym argumentem funkcji z którym rekurencja była wcześniej wywołana, przez to nie mogę po tym if-ie zrobić ślicznego: if (x == 1) { ...moje instrukcje... } Od razu zaznaczam, że o js mam tylko blade pojęcie - i tak - zdaję sobie sprawę, że powyżej cytowany kod jest daleki od dobrego webowego rzemieślnictwa - prosiłbym tylko osoby znające się na tym o pomoc w zrozumieniu o co chodzi - dlaczego mój x w tej funkcji wygląda tak: 123123123123 zamiast 1 lub 2 lub 3 Bo podejrzewam, że to coś nie tak z inkrementacją - bo dlaczego x które jest równe 1, zwiększone o 1 daje w wyniku 12 zamiast 2... :/ ... ? Proszę o pomoc - z góry dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodawanie w JS jest trochę ułomne
![]() Spróbuj najpierw zamienić ciąg na liczbę używając np. parseInt - zapewne JS traktuje Twój x jako ciąg(a nie liczbę) z niewyjaśnionych przyczyn ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2007 Skąd: Chesterfield UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, tak, próbowałem ParseIntem, ale nic to niestety nie dało... jakieś sugestie?
Z tego co googlam i widzę, to mój problem leży w tym, że dodając kolejne wartości do x, js traktuje je jako ciąg tekstowy, a nie liczby, czyli: a = 1; b = 1; c = a+b; i jak wyświetlę c, to mam 11, a nie 2 jak to ugryźć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodu nawet nie analizuję, ale skoro Twierdzisz, że problem jest z łączeniem jako tekst, zamiast dodawaniem to parseInt rozwiąże problem - pokaż jak próbowałeś.
JS nie jest językiem silnie typowanym, tak więc 1, 1.0 czy "1" w większości przypadków oznacza dokładnie to samo. Jednakże, w rzeczywistości jest to zupełnie co innego (pierwsze to liczba całkowita, drugie to liczba zmiennoprzecinkowa, trzecie to tekst). parseInt pozwala Ci na uzyskanie pierwszej formy z tej ostatniej. Tu wychodzi problem z operatorem +. W JS jest on przeciążony (w zależności od operandów ma różne znaczenie) i tak w przypadku, gdy jeden z operandów jest tekstem oznacza on łączenie tekstu ("23" + 56 = "2356") w przeciwnym wypadku jest to normalny operator dodawania (2 + 54.33 = 56.33). |
|
|
![]()
|
|
Generalnie w tej chwili mam coś takiego:
i parse int przy rekurencyjnym wywołaniu funkcji dał radę, bo jak wywołam na samym początku funkcji alert(x); to mam ładnie wyświetlone x, bez ciągu - i byłoby już dobrze, ale jeszcze pozostaje mi ten kawałek kodu:
gdzie próbuję przyrównać x do wartości liczbowych i przy pierwszych trzech rekurencjach jest ok (ten kod kręci się w kółko do trzech razy i powrót - znowu od początku) a przy czwartej rekurencji, gdy zaczyna liczyć od nowa te wszystkie ify przestają działać i wyświetlają całość tak, jakby x było zawsze równe 3, mimo że alert(x) pokazuje różne wartości - o co tutaj znowu chodzi? Już nawet dałem parseInt - ale czy jest parseInt, czy go nie ma, to i tak nie robi różnicy - działa do 3 rekurencji - potem lipa... :/ żeby bardziej było widać, o co tutaj chodzi, przesyłam link do tego cudnego dzieła: http://prawne.home.pl/pieter/ te pojawiające się pod faderem liczby, to jest aktualna wartość x, wywoływana przez ten kod: $('#fadingBox').append('<br>'); $('#fadingBox').append(x); $('#fadingBox').append('<hr>'); A te czerwone chmurki mają się pojawiać w kolejności: Cloud1_1, potem Cloud1_2, potem Cloud1_3 i z powrotem - 1_1,1_2,1_3 itd, a staje mi na Cloud 1_2 przez problem z przyrównaniem do wartości w tych if-ach po czwartej rekurencji |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
javascript jest jednym z fajniejszych jezyków gdy się zrozumie podstawy - czyli czysty js, jego obiektowość, dziedziczenie [akurat tu obiektowość nie jest potrzebna] a przede wszystkim zasięg zmiennych - bodajże po angielsku to są clousures [domknięcia czy jakoś tak - może pomyliłem teraz pojecia - nie wiem po co ta przedmowa ;p]
wszystkie zmienne deklarowane jako argument funkcji są zmiennymi prywatnymi lokalnymi/prywatnymi tej funkcji - więc tak jakbyś przed nimi dopisał także var - a więc w rekurencji zatracasz zasięg do zmiennej będącej na zewnątrz... i jeszcze jedna kwestia - nie wiem dokładnie jak to jest rozwiązane w jquery ale chyba a raczej na 99% podpiołeś wiele funkcji pod hover - za każdym razem przy rekurencji - a widzisz oczywiście raczej ostatni efekt choć zapewne każda z nich się wykona - calego kodu nie chce mi się analizować i skrót dlaczego masz wartość x===3 w pewnym zauważalnym dla Ciebie miejscu... gdy zagłębiasz się poraz n-ty w funkcję w pewnym momencie jak sam chciałeś przyblokować masz wartość === 4 - idąc dalej od razu zamieniasz na 1 i dalej co będę pisał to ważne, cobyś poczytał o zasięgu zmiennych w javascript Kod if (parseInt(x)==4) { var x=1; } podpinasz dalej hover - gdzie ze względu na to jaki jest zasięg zmiennych w javascript zmienna x w funkcjach w hoverze jest przekazana w zasadzie przez referencję [nie dosłownie ale to najlepiej obrazuje tutaj zasięg - jeśli nie ma zmiennej lokalnej jest ona szukana poziom wyżej aż do obiektu window....] niżej masz takie fragmenty jak: x = x + 1; - gdzie x===2 - wchodząc do funkcji i robiąc obieg dla 2 hovera masz ustawionego na 3, jeśli x będzie 3 co przejdzie w ifie to hovera masz na 4, jeśli x masz na 1 to hovera masz na 2 - więc widzieć możesz hovera na 2 i na 3 zwróć uwagę ile aż razy Ci mrugnie ta chmurka u Ciebie ;] -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Witam, przeorganizowałem trochę kod - idąc na około i eliminując problem ze zliczaniem x-ów, obecnie wygląda to tak:
I już było by ok, ale mam jeszcze problem z hoverem - bo przy pierwszych trzech rekurencjach wszystko jest ok i kod działa poprawnie - natomiast przy czwartej rekurencji, gdy x się zeruje i hover ma ponownie wyświetlić chmurkę 1_1, wyświetla mi chmurkę 1_3 z 3 rekurencji, gdzie x jest równe 3 - jak wyhashuję z kodu hovery i zostają same fady, to wszystko działa w 100% poprawnie - czyli zliczanie x-ów i wszystkie warunki są w porządku - wszystkie fady i cała reszta też działa (sprawdzałem też wcześniej wartości x-ów itd i wszystko w porządku - kod się nie zapętla, wykonuje się trzy razy i wraca - bez pustych przebiegów). Jedynie hovery straszą - i właśnie nie wiem o co tutaj chodzi - czy to jest jakieś cachowanie hovera z jQuery? Czy trzeba go jakoś zewnętrznie wyzerować, żeby mógł z powrotem przyjąć pierwotną wartość z pierwszej rekurencji? Całość do podejrzenia tutaj (trzeba poczekać 5s na pierwszego fada): prawne.home.pl/pieter Konkretnie chodzi o ten kawałek kodu:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 04:33 |