![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie poszperalem troche na forum lecz nie znalazlem zadowalajacej mnie odpowiedzi. Chodzi mi o to ze mam np
$zmienna=darek; i chcialbym warunkiem sprawdzic czy pierwszy znak w zmiennej jest liczba całkowita. Jaki by byl najprostszy sposob na to? z gory dziekuje bardzo za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
is_numeric
Raczej trudno aby pierwszy znak był liczbą zmiennoprzecinkową A pierwszy znak pobierz na wszelki wypadek za pomocą mb_substr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Raczej trudno aby pierwszy znak był liczbą zmiennoprzecinkową Z tego, co pamiętam, to również poprawna postać:
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$zmienna=darek; Jeśli nie masz stałej darek to powinno być
ew. z innym rodzajem ograniczników. Ale to tak przy okazji. Z tego, co pamiętam, to również poprawna postać:
To jest poprawne przypisanie, ale przy odczycie otrzymasz juz 0.123. -------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
in_numeric sprawdzi każdą liczbę - nie sprawdzi czy to jest liczba całkowita
Jeśli chodzi tylko i wyłącznie o pierwszy znak to
Jeśli chodzi o to żeby ciąg znaków na początku zmiennej $zmienna był liczbą to proponuje:
Ten post edytował cudny 12.03.2011, 10:46:55 -------------------- ..::: Jak pomogłem to kliknij pomógł. Tak rzadko używacie tej opcji :( :::..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki panowie dziala wszystko
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Z tego, co pamiętam, to również poprawna postać:
A od kiedy JEDEN znak może reprezentować liczbę zmiennoprzecinkową? .123 to 4 znaki panie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Chyba się nieco nie zrozumieliśmy...
![]() Możesz napisać kropkę na początku, niekoniecznie cyfrę, a będzie poprawnie: Kod C:\Windows\system32>php D:\scripts\phpa.php
PHP 5.2.14 (cli) (? ![]() >>> $x = .123; >>> var_dump($x); float(0.123) >>> -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Erix błagam Cię. Czy ty liczyć nie umiesz czy nie wiesz co to jest "pierwszy" [jeden] znak? A kropka (jedna) nie czyni liczby.
Pytanie brzmiało Cytat chcialbym warunkiem sprawdzic czy pierwszy znak w zmiennej jest liczba całkowita
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W LO moją klasę nazywali gnomami matematycznymi i cyborgami, stąd tak mi zostało.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:20 |