![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Poszukuje rozwiazania do takiego problemu: Mam kod php za pomoca ktorego z dwoch tabel wyswietlam pojedyncze rekordy, mianowicie:
No wlasnie i teraz w jaki sposob mozna stworzyc taka mozliwosc zeby uzytkownik jak kliknie na przycisk np" wiecej" dostanie ponizej pozostale rekordy o konkretnej wartosci atrybutu. Czyli: Jest tabela( id, autor, tytul, tresc). Za pomoca get i atrybutu ID wyswietla sie jakis caly wiersz z tabeli. Jak teraz napisac kod zeby wyswietlilo sie ponizej w ten sam sposob wiecej wierszy z tabeli o takim samym autorze jak ten wybrany? tu jest przyklad o co mi chodzi. Chce zeby z bazy wyswietlilo pod spodem wiecej wierszy z tabeli o tym samym autorze "amelia". Jak to zrobic? Ten post edytował kunass2 12.03.2011, 00:51:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yyy. Jeśli chcesz żeby pojawiły się pozostałe wiersze bez przeładowania strony to nie pozostaje nic innego jak AJAX i odpowiednie zapytanie do bazy gdzie sprawdzasz
Jeśli z przeładowaniem to tylko warunek odpowiedni. I tak na wszelki wypadek. Wyświetlanie tych rekordów w pętli. -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
Drobna prywata: Ależ nie nie, nie zamierzam zmieniać płci w najbliższym czasie, więc zwracanie się do mnie per Pan jest odrobinkę nietrafione. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie czyli
chodzi mi o to zeby on sam wybieral reszte na podstawie autora jaki zostal wybrany. Tyle ze nie moge mu podac wartosci Amelia bo w kazdym przypadku mi wyrzuci amelie, i nie bedzie ona zmienna. Czy tak bedzie dobrze? I jeszcze jedno. Nie wiem jak podlaczyc pod a href petle ktora ma wykonywac po przycisnieciu, np:
Potrzebuje pomocy zeby zweryfikowac ten drugi kod php i pokazac jak podlaczyc php do hrefa zeby zadzialalo? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli już to, jak wyświetlisz sobie dany wiersz autora dodaj link na końcu w stylu:
i w pliku do którego się odniesiesz pobierasz autora dla którego chcesz pobrać listę: i zapytanie:
i potem wyświetlanie z pomocą while. poczytaj o tym tutaj: http://www.kursy.czestochowaonline.pl/mysql/3.html -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
Drobna prywata: Ależ nie nie, nie zamierzam zmieniać płci w najbliższym czasie, więc zwracanie się do mnie per Pan jest odrobinkę nietrafione. |
|
|
![]()
|
|
czyli moj kod powinien wygladac nastepujaco:
a w pliku autor.php:
o zabezpieczeniach dopiero poczytam, ale czy tak bedzie wygladal moj kod? |
|
|
![]()
|
|
Ten drugi na pierwszy rzut oka powinien być mniej więcej tak:
Ten post edytował kokers 12.03.2011, 12:45:14 -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
|
|
![]()
|
|
zauwazylem ze w tym pierwszym link a href bedzie tylko przekierowywal na strone z wybranymi wierszami danego autora. Aleone beda sie juz wyswietlac wczeniej bez klikania bo wlaczylem przeciez:
a w autor.php lacze sie z baza, szukam tych rekordow i je wyswietlam, wiec uzytkownik bez klikania w hrefa juz bedzie mial wszystkie wyswietlone... mam racje? Bo ja docelowo chcialem zeby to reagowalo dopieropo kliknieciu. |
|
|
![]()
|
|
nie zauważyłam, że już tam require wstawiasz. masz rację, w ten sposób to się będzie wyświetlało.
Masz dwie opcje. - Albo po kliknięciu przekieruje usera na stronę z listą wierszy (czyli autor.php). Wtedy pozostaje wszystko bez zmian, tylko usuwasz tego require i masz wiersz i listę wierszy danego autora jako osobne strony. - Albo po kliknięciu poprzez AJAX załaduje się wynik pliku autor.php. Ale żeby można było tego dokonać, odsyłam do np. jQuery i funkcji .load() lub prototype i funkcji update(). -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
|
|
![]()
|
|
no wlasnie, ja chcialbym zeby to sie zaladowalo na tej samej stronie... po prostu wyswietlilo kolejne wiersze z tabeli... o zadanym atrybucie... w tymprzypadku tego samego autora co wybrany. Dzieki, jeszcze popatrze... i zapytam ponownie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
w ktorym miejscu powinienem to wstawic? Jakbys mogl pomoc w ten sposob to dziekuje...
glownie chodzi tez o to jak podlaczyc finkcje pod href zeby ona zostala wywolana nie odrazu po zaladowaniu strony tylko po kliknieciu hrefa... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
musisz zrobic strone z przeladowaniem
w pliku twojskrypt.php wstawiasz kod, ktory ma wykonac akcje, a nastepnie przekierowujesz na ta sama strone:
na twoim miejscu znalazlbym sobie kolege co zna php (poznal na forum albo znalazl w swoim otoczeniu) Ten post edytował AndyPSV 12.03.2011, 15:32:02 |
|
|
![]()
|
|
matko.... wystarczy AJAX. naprawdę... Szukaj o load w Jquery lub update w prototype. Poczytaj o tym, spróbuj, a jak będziesz miał jakiś problem pytaj dalej.
Ten post edytował kokers 12.03.2011, 15:33:07 -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
|
|
![]()
|
|
chodzi o to, ze kolega nie zna php (podstaw), wiec pominmy gadke o ajax (albo jquery ;>)
jesli chcesz uzyc jquery to musisz i tak najpierw opracowac podstawowy kod |
|
|
![]()
|
|
sorry, ale nie rozumiem takiej postawy. Skoro chłopak pisze na forum i próbuje, to znaczy że chce się nauczyć. Nie widzę żadnego problemu aby przy okazji nauki php poznał jedną czy dwie funckje jakiejś biblioteki js... Każdy kiedyś zaczynał...
-------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
|
|
![]()
|
|
http://www.kursy.czestochowaonline.pl/mysql/3.html dostalem od Was ten link... to fakt nie znam wielu podstaw, ale mam ochote sie dowiedziec. A tam jest duzo na ten temat, tylko ze zanim to przestudiuje minie troche czasu, ale dam rade. Dzieki za pomoc. Ale jakby sie dalo jakos bez Ajax i JQuery to bede wdzieczny bo o tym to ja tylko slyszalem, a php juz analizuje od tygodnia i probuje go wykorzystac...
![]()
Chcialem zeby mi wybralo z tabeli zlote_mysli wszystkie wiersze ktore maja okreslona wartosc pola type i je wypisalo. Pozniej ten link ktory mi wygeneruje kod(czyli *.php?tp=costam) chcialem wykorzystac do przekierowania pod hrefy. Polaczylem sie z baza, narzucilem zapytanie, zastosowalem petle while, wypisalem. Ale nie dziala. Moja kolumna type w tabeli ma rodzaj pola longtext. Wazne to jest? |
|
|
![]()
|
|
ważne, bo stringi dajesz w apostrofach. a stringiem jest typ m.in longtext, text, varchar. No i jeśli to są krótkie teksty (jak nazwa autora) to nie ma sensu dawać longtext tylko wystarczy varchar.
spróbuj tak: -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
|
|
![]()
|
|
nie dziala, a na pewno mam dobrze konstrukcje z while? bo zakladajac ze sql jest juz poprawnie tylko to moze budzic watpliwosci...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 14:26 |