![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym zidentyfikować użytkowników aby uniemożliwić im wielokrotne ocenianie artykułów. Opcje: 1) Mogę wykorzystać ciasteczka ale jeżeli user wyczyści ciasteczka znowu może głosować - odpada. 2) Mogę użyć sesji - ale id jest trzymane w cookies więc problem jak powyżej - odpada. 3) Zapis ip głosującego do bazy sql i późniejsze jego sprawdzanie. - to jest najlepsza opcja ale pojawia się problem z proxy , ipv6 (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Czy macie jakieś ciekawe pomysły na identyfikację usera bez ciasteczek ? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Ten post edytował suhar 11.03.2011, 15:01:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tylko przypisanie głosu do "konta" użytkownika. Np konto z facebooka, coś w tym stylu. Inaczej zawsze da się oszukać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 387 Pomógł: 66 Dołączył: 31.03.2005 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma na to bata niestety (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Wszytko można zmienić i ukryć. Najlepsze jest IP i każdy go stosuje, ale wystarczy restart modemu i jak każdy wie bez stałego IP jest przydzielane nowe (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobię to chyba w oparciu o IP . Wiecie czy taki system zadziała jeżeli ktoś używa IPV6 ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A jakie masz wątpliwości co do ipv6?
|
|
|
![]()
|
|
Wydawało mi się żę $_SERVER['REMOTE_ADDR'] nie działa z IPV6
wujek google znalazł mi pierwszy lepszy skrypt z tą funkcją z i chyba jednak działa z IPV6
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie, ten skrypt wypisuje ci, że używasz IPv6 jeśli ilość dwukropków w REMOTE_ADDR jest większa od zera, a ilość kropeczek jest równa zeru. Jeśli nie, używasz IPv4.
Najpewniej będzie stworzyć rejestrację (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Gdyby nie brać po uwagę adresu IP, przeglądarka dostarcza nam stałych danych w $_SERVER, jak: HTTP_CONNECTION, HTTP_KEEP_ALIVE, HTTP_USER_AGENT, HTTP_ACCEPT, HTTP_ACCEPT_LANGUAGE, HTTP_ACCEPT_CHARSET, HTTP_ACCEPT_ENCODING. Wszystko to przelecieć jakimś algorytmem mieszającym np. Tigerem 192-bitowym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:59 |