Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Ocenianie artykułu bez powtórzeń - user bez ciasteczek, identyfikacja usera bez cookies i sesji
suhar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Chciałbym zidentyfikować użytkowników aby uniemożliwić im wielokrotne ocenianie artykułów.

Opcje:

1) Mogę wykorzystać ciasteczka ale jeżeli user wyczyści ciasteczka znowu może głosować - odpada.
2) Mogę użyć sesji - ale id jest trzymane w cookies więc problem jak powyżej - odpada.
3) Zapis ip głosującego do bazy sql i późniejsze jego sprawdzanie.
- to jest najlepsza opcja ale pojawia się problem z proxy , ipv6 (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Czy macie jakieś ciekawe pomysły na identyfikację usera bez ciasteczek ? (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)

Ten post edytował suhar 11.03.2011, 15:01:54
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Tylko przypisanie głosu do "konta" użytkownika. Np konto z facebooka, coś w tym stylu. Inaczej zawsze da się oszukać.
+Quote Post
cudny

-----

Nie ma na to bata niestety (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Wszytko można zmienić i ukryć.
Najlepsze jest IP i każdy go stosuje, ale wystarczy restart modemu i jak każdy wie bez stałego IP jest przydzielane nowe (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
suhar

-----

Zrobię to chyba w oparciu o IP . Wiecie czy taki system zadziała jeżeli ktoś używa IPV6 ?
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

A jakie masz wątpliwości co do ipv6?
+Quote Post
suhar

-----

Wydawało mi się żę $_SERVER['REMOTE_ADDR'] nie działa z IPV6
wujek google znalazł mi pierwszy lepszy skrypt z tą funkcją z i chyba jednak działa z IPV6

1. if (substr_count($_SERVER['REMOTE_ADDR'],":") > 0 &&substr_count($_SERVER['REMOTE_ADDR'],".") == 0) {
  2. echo 'Congratulations ! You're using IPv6 ! Your address is'.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'.';
  3. } else {
  4. echo "You're just using IPv4. Your address is '.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].'.';
  5. }
+Quote Post
greycoffey

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Nie, ten skrypt wypisuje ci, że używasz IPv6 jeśli ilość dwukropków w REMOTE_ADDR jest większa od zera, a ilość kropeczek jest równa zeru. Jeśli nie, używasz IPv4.

Najpewniej będzie stworzyć rejestrację (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Gdyby nie brać po uwagę adresu IP, przeglądarka dostarcza nam stałych danych w $_SERVER, jak: HTTP_CONNECTION, HTTP_KEEP_ALIVE, HTTP_USER_AGENT, HTTP_ACCEPT, HTTP_ACCEPT_LANGUAGE, HTTP_ACCEPT_CHARSET, HTTP_ACCEPT_ENCODING. Wszystko to przelecieć jakimś algorytmem mieszającym np. Tigerem 192-bitowym.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:59