![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Dość prosty ale męczę się z tym już dobre 4 godziny. Mam taki kod:
Mój problem tkwi w tym, że szuka w tekście (tak mi się wydaje) do pewnego momentu a potem przestaje i zwraca że nie znalazło chociaż w tekście jest szukane słowo tylko przy końcu tekstu. W każdym tekście znajduje się pierwszesłowo lub drugiesłowo. Gdy występuje jedno albo drugie jest ok, działa. Problem następuje gdy w tekście znajdują się obydwa słowa. Gdy obydwa słowa występują w tekście tylko to które jest pierwsze w kolejności zostaje odnalezione. Chcę by wyświetliło, że znalazło obydwa. Często występują kilkakrotnie w tekście... ale chcę tylko by sprawdziło czy chociaż 1 raz słowo się pojawiło. Wydaje mi się, że chyba powinienem użyć czegoś innego by odnaleźć obydwa. Tylko jest to trochę dziwne, ponieważ napisałem osobny kod dla pierwszego i drugiego słowa.. nie powinny kolidować ze sobą.. chociaż dane pobierają z tego samego miejsca. Nie wiem dlaczego strpos nie szuka do końca tekstu, gdzie ewidentnie znajduje się słowo. acha i nie chcę użyć preg_match chcę zrozumieć dlaczego nie działa strpos Może mnie ktoś naprowadzić co robię źle? Ten post edytował wree 11.03.2011, 14:48:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj konkretny przykład stringów szukanych i stringu w którym ma szukać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował wree 11.03.2011, 16:14:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa. Otoczenie szukanego słowa nie ma żadnego wpływu na wynik działania strpos. Musisz mieć błąd w danych w bazie, albo coś gubić przy sklejaniu. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
tak, wiem już, że działa... bo sprawdziłem gdzieś indziej i wszystko jest ok... niestety w tym skrypcie który rozbudowuje nie działa... nie wiem dlaczego... zawsze dostaje jedno albo drugie... nigdy dwóch pozytywnych. No trudno, na razie zostanę przy jednym... jak znajdę odpowiedz to napiszę... dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:27 |