![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W bazie danych utworzyłem kilka tabel z nazwami zespołów, a w nich tytuły piosenek, tekst i inne tego typu dane. Zrobiłem więc funkcję, która generuje listę dostępnych piosenek wraz z odnośnikami do nich, po wybraniu nazwy zespołu.
Jak widać po wybraniu zespołu Black Sabbath, funkcja zostanie wywołana i pojawi się lista piosenek. Nie wiem natomiast, w jaki sposób zrobić to dla wielu zespołów - mógłbym użyć instrukcji CASE, ale wtedy przy przy dodaniu każdego nowego zespołu do bazy, musiałbym zmieniać kod. Pytanie więc jak zrobić, by funkcja była wywoływana dla dowolnego zespołu, który jest w bazie(nazwa zespołu jest nazwą tabeli - w tym przypadku jest to 'blacksabbath') i do którego prowadzą linki na stronie? Zastanawiałem się, czy jest to możliwe na przykład w taki sposób, że pobiorę nazwy wszystkich tabel z bazy i gdy któraś z nich będzie się zgadzać ze zmienną $getzesp (czyli wybranym odnośnikiem do zespołu) to funkcja wywoła się właśnie dla tej nazwy. Jeśli jednak jest coś takiego możliwe, to nie mam pojęcia w jaki sposób to zrobić : P pozdrawiam flaa -------------------- Interpretacje tekstów piosenek, ciekawostki muzyczne o wykonawcach i ich piosenkach, tłumaczenia tekstów - sprawdź http://songfacts.pl!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
omg
no fajne zapytanie (masakra) co do pytania
Lepiej popatrz na to co napisales... bo ogolnie calosc to masakra Ten post edytował wiiir 10.03.2011, 21:42:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej popatrz na to co napisales... bo ogolnie calosc to masakra Przypominam w jakim dziale napisałem ten temat : ) Nie znam się prawie w ogóle na php i dopóki coś działa (a to działa) to nic mi nie przeszkadza. No chyba, że kod napisany w taki sposób będzie obrzydliwą skazą w świątyni internetu, wtedy z chęcią dowiem się jakie błędy popełniłem i jak je naprawić ; ) I wielkie dzięki za pomoc, faktycznie udało się to w ten sposób. Nie miałem pojęcia o takich bajerach i bez tego pewnie do nocy kombinowałbym nad jakimiś rozwiązaniami ; ) Ten post edytował flaa 10.03.2011, 21:51:27 -------------------- Interpretacje tekstów piosenek, ciekawostki muzyczne o wykonawcach i ich piosenkach, tłumaczenia tekstów - sprawdź http://songfacts.pl!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrob sobie jedna tabele ktora sie nazywa 'zespoly'
/Zespoly/ id int nazwa varchar a potem zrob zapytanie jesli chcesz szukac po nazwie (ale takie szukanie powinno odbywac sie po ID)
Nie pisze sie tak jak ty to zrobiles bo jesli wpisze w pasku adresu np hasla to twoje zapytanie bedzie takie
Mysle ze zrozumiales swoj blad ![]() |
|
|
![]()
|
|
Okej, dzięki jeszcze raz :) Dobrze jest wiedzieć o takich rzeczach gdy kod jest jeszcze w stanie surowym ;)
-------------------- Interpretacje tekstów piosenek, ciekawostki muzyczne o wykonawcach i ich piosenkach, tłumaczenia tekstów - sprawdź http://songfacts.pl!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:31 |